Toysdaily 玩具日報

查看: 9105|回復: 23

[玩具報告] 【齊人簡報】SHF 女亂馬 珊璞 男亂馬 天道茜

[複製鏈接] |關注本帖

小學雞情竇初開,透過香港本地出版的漫畫周刊和亞視,認識了高橋留美子的《收穫星的小子們》(即港譯“山T女福星”)。囡囡角色、又搞笑,好正。當時幻想如果有可動玩具就好,估不到三十幾年後就有了。。。。。之後,同期還有《相聚一刻》漫畫,故事比較陰暗。不過,去到,最後有幾幕幕“ML愛愛”,當時是初中,超感動學嘢了!!。。。。。。唔計短篇,輪到《亂馬1/2》漫畫。故事比較新穎,連載了10年,跨越我中學大學的時期。亂馬常常露點,睇到條氣頂住頂住,睇完就想解解壓。打鬥都ok,名招系飛龍升天破。。。。。。亂馬1/2完結后,就到《犬夜叉》。已經出來工作,覺得有點拖劇情,愛情橋段又跟以往差不多,加上有打機睇片等更多娛樂,已經冇乜點追漫畫。知道結局了,咪買最後一兩期單行本看過就算。。。。。。現在的《境界之輪迴》漫畫,基本都冇睇。動畫看過幾集就沒興趣繼續看了。

講翻完結。2016年初購入首款SHF 女亂馬,因為工作忙,開盒摸過幾嘢后、一直到冇display、冇掉盒、冇報告。想等到齊人才一次過出,像SHF龍珠2.0那樣:http://www.toysdaily.com/discuz/thread-254314-1-1.html

一年后終於齊人。良牙我興趣不大、亂馬老爸又不可動,所以,等埋小茜就開盒吧。

各款 Box Art 和 盒裡Lay-out:

SHF囡囡始終冇Figma做得好。女亂馬肩、腰、股關節都做得不好看。但水煲配件幾特別咯。

珊璞,有圍裙擋著同樣的肩和股關節,而大咪咪分散對不好看的腰部的注意力。便當箱和貓咪頭可以扭,算有驚喜~

男亂馬。面相比較女性向(冇頭髮你看你以為是囡囡面相)。擋布不自然,有點難看。

天道茜。短頭髮做得不好看,太man。裙子太長,唔太順眼。

拿,面相parts。。。。。。

之前已經開過女亂馬和珊撲也一起玩過下,點知玩出火。。。SHF d關節好渣!!(我都唔系扭得好粗都斷!)

之後,趁平再買翻這兩盒咯。。。。

小茜就鎚仔得意d咯。

SHF比較玩具向,唔系好detail,加上不是熱血系,所以除非玩惡搞,齋企冇咩好拍再照。我入柜算了。。。。。。把頭部比較大的SHF亂馬們,放近一樣頭部較大的涼宮Figma, 感覺冇咁違和。

高橋留美子的阿琳和戈薇Figma也放旁邊。。。又滿座了。。。

擺入新歡、要想下怎麼樣處理幾件冇位放的舊愛Figma,以及一大堆配件。

報告完畢,謝謝觀看粗報。。。。
師兄做乜扭得咁重手呀?d女要溫柔d.
我只係想笨大出埋右京.
支持亂馬post...

我無入男亂馬(就係乸乸地咁),但訂了玄馬!

現在想便便地入架單車比珊璞送外賣⋯⋯
珊璞正呀,性價比一流,二百零又有支架又有幾件道具
但呢個系列最大鑊係關節,動作大D都難,有少少想抄FIGMA,俾少少心機都可以做出好萌的動作既
係女亂馬外型差少少,其他還原度都算高,難得笨大今次肯出足SHOW出黎的展品,己十分感動
不過相信此line己係咁先了
如果可以出一刻既五代同響子,貴一貴我都買!
faihim 發表於 12-3-2017 05:21 PM

早好幾年響子出個扭蛋和樽蓋pvc figure...SHF...難小小
Gundam6j 發表於 12-3-2017 01:21 AM
師兄做乜扭得咁重手呀?d女要溫柔d.
我只係想笨大出埋右京.

SHF這幾件的關節唔得,幼兼耐扭強度不足。
nela 發表於 12-3-2017 01:49 AM
支持亂馬post...

我無入男亂馬(就係乸乸地咁),但訂了玄馬!

單車搵figma嗰d就得。
交叉人 發表於 12-3-2017 12:43 PM
珊璞正呀,性價比一流,二百零又有支架又有幾件道具
但呢個系列最大鑊係關節,動作大D都難,有少少想抄FIGM ...

是都覺得再出其他角色應該冇咩人會買。。。。
faihim 發表於 12-3-2017 05:21 PM

我估計都很難了………舊物要出,出山T機會大dd,除了男女主角以外,很多囡囡角色人氣都很不錯,可出。
淨係睇過真人版,原來係新垣結衣做天道 茜
除左響良牙,沐絲好似都展出過,如果出既話應該幾多配件,畢竟暗器流。
點解 SHF 既亂馬就有地台跟, 其他既 SHF 就冇, 如龍珠, 狐忍
支持分享
幾個 Figma 舊愛明顯矜貴過 SHF 新歡好多喎.....
gazza1211 發表於 12-3-2017 11:16 PM
單車搵figma嗰d就得。

師兄的點子果然好。