Toysdaily 玩具日報

查看: 16473|回復: 65

[玩具報告] 【高達報告】R魂太空坦克/吉姆/鐳射大炮/綠渣/大魔 HG紅勇士

[複製鏈接] |關注本帖

自從早幾個月前購入Gundam 0079R魂老虎,即時勾起兒時Gundam的回憶。除了一氣過睇返曬四十幾話的高達以外,更追返一大堆1/144比例的機械人。。。廢話有時間才再說,去片先:

聯邦軍四子齊集了!小時候,高達最cheap嗰款模型買過幾次、其他三個成員就冇乜印象買過。

Guntank太空坦克都是大眾角色,鐳射大炮都造Robot魂通販,真冇理由太空坦克要放魂shop。至於嗰個白馬機艙自己無興趣,直接拆售。。。R太空坦克,跟其他R魂一樣膠,我自己畫了少少墨線,并把坦克履帶噴成黑鐵色。。。十年八年前出的SuperHCM Gundam入面的核戰機已經係全可變,車輪也收在機身內。但今時今日跟太空坦克的核戰機,可變但車輪竟然退步要外插parts。唯一進步是裡面有駕駛員。而核戰機size比例,亦比Robot魂或者SHCM-Pro的高達身體核戰機部分大得多。(太空坦克也一樣)

Gun Cannon鐳射大炮也一樣膠,照上墨線。。。冇乜特別。

GM吉姆作為雜兵角色,Bandai心知要多加parts才能增加購買人們意欲。正好我冇買RGundam RX-78,吉姆嗰把彎的激光劍啱曬我。另外,bandai可能參考了d囡囡擠事業線的動作,設計出吉姆膊頭活動範圍增加的胸關節。

自護機裡面,自己比較喜愛的MS強人Gyan和紅勇士Gelgoog,等不及R魂,買HG模型頂住癮先。Gyan強人之前已經報告過(http://www.toysdaily.com/discuz/thread-254735-1-1.html)。因小時候冇砌過紅勇士模型,這次砌HG感覺新鮮,特登買埋GSI Gundam專用色的馬沙紅和馬沙粉紅噴油。HG模型始終係粗嘢,胸甲和腰的結合為差點弄斷、膊頭跟胸甲的gap太寬、好些joint位都冇用PVC膠圈,日後容易關節炎。

盾牌像強人一樣,黃色部分上金色(劍柄後來都上埋金色)。組合完成,比R魂的大魔大一點點,身材比較臃腫,頭部也比較豬,期望日後R魂出好d。

紅勇士和強人都有愛,一定要玩下拍下先。

入柜也排排企。

其他自護機,已有SHCM-Pro紅渣古,R魂裡面最愛的老虎也買了,其他已出的R魂自護機愛不太大。為買而買Zaku綠渣和Dom大魔:上墨線是常識了。綠渣parts多(不過唔夠以前SHCM-Pro的綠渣多)。而大魔身體盔甲大面積部分太多,上了墨線仍然膠,要用水貼才能遮丑。

Z’Gok紅蟹早年已買了精密的RG模型。手痕買埋R魂,但鑒於上臂和大腿沒有關節,眼睛不是滑動格式可動,還是留RG算。

就這樣不明不白的即時爆柜,要逼埋一層企三個layer。。。男人愛高達,自己都唔明白。。。謝謝觀看報告!

哈哈終於買左坦克啦,如果唔喜歡基地可以放售反正好多人要。無錯hcmpro比起R魂精細好多但缺點係不好扭,我以前買過扭得多就鬆哂所以唔再入……睇你個人喜歡扭定display多。
依家大陸發展已經超過香港,內地笨大要節省成本所以R魂删除好多一般可動部分,例如近期機動警察2号機支散彈槍竟然要換件及槍身前不可動……

我拎返以前R魂驚爆隻7号仔對比真係退步好多……另外我都等緊強人勇士但唔砌模型了玩住其他玩具先,隻雷射大砲哩類紅色膠可以用啡色滲線下次可以試下效果唔錯!當然加返水貼會靚仔好多。
好用心的分享......謝謝
十分之有心有力的分享
收蕆品正, 拍攝都好正~
師兄超有心機的分享~
非常好嘅 po 文,解釋詳盡。。。讚
睇完想砌番隻強人添.
Gundam6j 發表於 9-4-2017 11:38 AM
睇完想砌番隻強人添.

6j兄冇做這款?

之後幾個月如有時間,而R魂又冇公佈新作,我很大機會做HG雙面蟹。
lucida6266 發表於 9-4-2017 11:13 AM
非常好嘅 po 文,解釋詳盡。。。讚

謝閱讀報告~~~
mf_c2000 發表於 9-4-2017 10:40 AM
收蕆品正, 拍攝都好正~
師兄超有心機的分享~

謝看完報告。

遲d有時間,先補回大魔、綠渣、老虎的效果圖。
Gundam@EFSF 發表於 9-4-2017 09:49 AM
十分之有心有力的分享

謝ching看完報告。。。。比起ching對Gundam的心意和狂熱,我嗰d碎料。
影武者 發表於 9-4-2017 09:29 AM
好用心的分享......謝謝

謝ching。有些R魂照片是早前拍落了,只是沒足夠衝勁出post,全靠有HG紅勇士推一把。
taken 發表於 9-4-2017 08:56 AM
哈哈終於買左坦克啦,如果唔喜歡基地可以放售反正好多人要。無錯hcmpro比起R魂精細好多但缺點係不好扭,我 ...

除了成本上升壓成本以外,B記還留一手日後有機會出高格式d的同角色產品。

遲d有空都可能買水貼,為他們貼一點。