Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2017年9月 超合金魂 GX-39R 天威勇士 (Renewal Ver.) (官圖P3)

[複製鏈接] |關注本帖
改得咁少,值二萬幾yen 咩?
我要既係乎合我回憶印象既天威,魔改版冇興趣
修改完都仲係好肉酸....唯有繼續等2.0
Hobbysearch 開返訂
套模9成9用番,改少少加番人工材料,$1500都俾多佢。
newnov 發表於 29-4-2017 05:27 PM
改得咁少,值二萬幾yen 咩?

唔好話笨大, 依家求其一家廠商出隻大少少變形略為複雜少少就一律叫價2萬幾円, 怎至3萬円以上都敢死.........

例子arcadia 1/60 macross系列隻隻都2萬~3萬円, "如果"呢個價係合理, 咁天威應該要賣4萬幾円, 因為論零件, 後加工, 噴漆, 裝配, 包裝, 天威都比valkyie多出起碼30%成本

所以以現今玩具廠商開天殺價拑住搶嘅生意模式來講, 我覺得天威2萬幾円算係良心價了 (而且去日本網購站訂價仲有10%折扣)

當然你問我就最好1萬円有找, 但現今世代已經無可能發生, 一隻唔旭得嘅8,9吋figure都賣1萬幾円.......

11年入$11魚找二五雞,依家改小小一個DOUBBLE, 玩返舊版算
Guts 發表於 9-5-2017 11:01 AM
唔好話笨大, 依家求其一家廠商出隻大少少變形略為複雜少少就一律叫價2萬幾円, 怎至3萬円以上都敢死...... ...

其實, 你有冇玩過Arcadia/Yamato個堆1/60 VF, 包括新0A, 0S等等?

我想講, 唔係有合金就一定值得貴, 原料值錢極有限。
同埋最緊要, 設計都係錢, 點解Arcadia每年出得一隻新機型?
當然你會話1J係舊機型, 但係產量都係價錢因素, A社始終算中小型廠(叫YAMATO時先勉強算大廠), 佢行高價低產量政策我覺得無問題, VF本身就小眾, 同埋全部日本廠商扯到個官方定價鬼咁高, 再俾各大網做discount, 都已經係常態。
老千都係玩高價, 但佢KEEP住造型可動合體好的話, 無咁多人插佢。
BANDIE? 近幾年我真係唔知講咩, 隻隻新產品都留幾手等佢一年多啲就出VER2,
再販唔係唔俾佢加價, 好似FIX 隻重高MKII, 加少少價(通漲同DISCOUNT因素), 大家都接受到。
越到後面, 越過份, 今次隻天威, 我決定唔玩, 老千同BANDIE都係。

YAMATO兩公婆1J連PACK我唔得初出時咩價了, 攞普通1J最抵玩價650+SP最抵玩價350, 加埋當1K, 依家街都應該係1K5一SET, 你當升50%,
但天威呢...

CHING你地睇少左樣野, 就係強國o既人工同料錢已經比10年前昇左唔只1倍,所以點解笨大D模型條line加幅唔係好大而玩具反而加左咁多係有原因...  發表於 9-5-2017 08:56 PM
其實以前真係覺得有能力儲曬笨大條line,而家想都唔會想
樣樣玩具加個魂限牌就叫天價,咩膠玩具都可以近千,根本就係營造物以罕為貴假像
睇翻而家玩具比以前細隻左又輕左,偷工減料仲要索價極高
newnov 發表於 9-5-2017 08:45 PM
其實以前真係覺得有能力儲曬笨大條line,而家想都唔會想
樣樣玩具加個魂限牌就叫天價,咩膠玩具都可以近千 ...

6吋marvel等美系,要同其他廠鬥,雖然價高,但頭雕和技術不停進步,當然間中會留力,視乎對手實力而定。

但無對手的機械人,龍珠就如你所說。
luciferdark 發表於 9-5-2017 08:15 PM
其實, 你有冇玩過Arcadia/Yamato個堆1/60 VF, 包括新0A, 0S等等?

我想講, 唔係有合金就一定值得貴, 原料 ...

同意...而且Design勁,投放的時間及資源上亦吾係就甘用量產物料價可以去比....

仲有一間大廠同中/細廠去出product,個成本已經係兩回事...
takeshi 發表於 9-5-2017 09:48 PM
同意...而且Design勁,投放的時間及資源上亦吾係就甘用量產物料價可以去比....

仲有一間大廠同中/細廠去出 ...

睇住YAMATO由出VF, 眼鏡狗, 機動警察, ZOIDS, PVC FIGURE, DOLL, 縮到依家Arcadia, 真係百感交集...
貴就貴啦, 只求一年一隻新機型...
啊仲有隻SDF1...
luciferdark 發表於 9-5-2017 09:52 PM
睇住YAMATO由出VF, 眼鏡狗, 機動警察, ZOIDS, PVC FIGURE, DOLL, 縮到依家Arcadia, 真係百感交集...
貴就 ...

機動警察真係全盛時期,就算以番依架市道2K over,都係物有所值,淨係表面處理呢part都win B記啦,加上一班甘強ge design team,絕對可以係市場佔位,變到依架甘真係...。

應該會出番..SDF1..我有1/3000....但我亦想佢出返神物1/2000 SDF1....佢肯出我會賣走好多玩具換佢返來...
takeshi 發表於 9-5-2017 10:27 PM
機動警察真係全盛時期,就算以番依架市道2K over,都係物有所值,淨係表面處理呢part都win B記啦,加上一 ...

所以話, 就算如樓上網友所講, 工廠人工加得勁, 通漲勁又好。
你出再版都唔係咁搶法...初版炒價, 你就用炒價個價出???
BANDIE 超合金魂部門, 你玩埋我個份啦。

SDF1同求1/2000成品化, GK我舞唔掂。
1/3000我都有隻模型版, LEVEL唔夠一直唔敢郁。
luciferdark 發表於 10-5-2017 09:58 AM
所以話, 就算如樓上網友所講, 工廠人工加得勁, 通漲勁又好。
你出再版都唔係咁搶法...初版炒價, 你就用炒 ...

師兄隻yamato 1/3000 SDF-1 所謂模型版,其實就係yamato 後期摺埋前,

爭大陸工廠數,無錢比代工廠做上色組裝, 盒裡面d 就係女工日日做緊既件...

所以轉名後個定價set番到佢地覺得合理唔再行番前社舊路

謝指點, 呢點真係唔知...但盒野有埋爛左嘅炮件, 腳BOOSTER又兩SET, 千幾蚊我接受到, 係我自己LEVEL唔夠...  發表於 10-5-2017 11:38 AM