Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2017年9月 超合金魂 GX-39R 天威勇士 (Renewal Ver.) (官圖P3)

[複製鏈接] |關注本帖
luciferdark 發表於 9-5-2017 08:15 PM
其實, 你有冇玩過Arcadia/Yamato個堆1/60 VF, 包括新0A, 0S等等?

我想講, 唔係有合金就一定值得貴, 原料 ...

我都非常同意依家b廠愈來愈不知所謂!

好似天威改少少就賣成二千銀,我真是接受唔到用依家合金魂的價買十年前的設計囉!

而且b廠廠質素愈來愈差,好似我一早訂的魂限super sailor mercury,最近拿貨,頂佢,小腿同大腿的色差仲衰過國產水準!!

本來諗住以為b廠且魂限應該有質量保證,差也以為不會那麼離譜,誰知道b廠為了賺更多連原來造玩具的良心也沒了....

如上面網友講, 有人同佢爭嘅, 佢先會出力,SHF SM呢類佢獨市野, 佢知道出得點差我地都會埋單...所以...  發表於 10-5-2017 11:42 AM
其實B社連最後嘅良心, GUNPLA個邊都開始變質, 武器/水貼分開晒, 焗你買幾盒...我自己就真係埋緊尾, SHM哥斯拉, 超合金魂新作之外, 其他都斷LINE了。  發表於 10-5-2017 11:40 AM
luciferdark 發表於 9-5-2017 08:15 PM
其實, 你有冇玩過Arcadia/Yamato個堆1/60 VF, 包括新0A, 0S等等?

我想講, 唔係有合金就一定值得貴, 原料 ...

CHING你唔好乘機宣機盲反祖國,Bandai已經將生產線由祖國遷往越南了!你應該改臭口去踩越南,你仲好意思將11年前物價跟現在比較,你11年前工資多少?你現在工資多少?你只係做返同樣工作為何要比双倍於11年前工資給你呢?你快去越南住啦!!!!
G-man 發表於 11-5-2017 03:28 AM
CHING你唔好乘機宣機盲反祖國,Bandai已經將生產線由祖國遷往越南了!你應該改臭口去踩越南,你仲好意思將11 ...

嘩, 講大陸人工又唔得? 成品部大部份都仲係大陸生產, 尤其生產要求高嘅ROBOT魂或以上LINE, 唔好同我講你唔知! 所以淘佬先咁多散貨!扭蛋? SORRY我無玩開, 想鬧越南都無資格添。

為反而反, 為嘈而嘈, 辛苦你喎, 成個POST大把人鬧BANDIE加價勁, 你對眼又係睇唔到啊?

哦原來同樣工種, 香港人入行人工比11年前多左一倍, 謝指教喎。

得你一個睇到我係回POST內容反祖國, 又真係辛苦你喎。

啊仲有, 你RE我個個POST, 講大陸人工嘅根本唔係我, 係另一位網友, 要針對我麻煩你RE啱POST啦。

有時間多啲休息啦, 咁嘅時間仲上網, 對身體, 尤其腦, 非常唔好啊

咁低質嘅撩交嘈餌, 我上釣一次吧, 都知你再回都係幻想無POINT, 你慢慢啦。

十卜 too  發表於 12-5-2017 08:33 AM
佢D回覆...我見到真係咩野叫...9吾搭8.....  發表於 11-5-2017 03:18 PM
十卜  發表於 11-5-2017 01:22 PM
呢隻到時可能現貨平D

百獸時都有人咁講  發表於 11-5-2017 09:53 PM

人工貴係事實,全世界都係咁,所以笨大越來越多用原色膠的商品,就是為省人工,油一隻咁嘅合金魂(三個機械人兩個人仔)真係唔少時間,貴都好嘅!買少啲囉!

請大家理智討論, 不要提政治, 政治野留番去FB講, 無謂搞到LOCK POST就唔好啦

入番正題

幾多人厭貴唔代表係事實, 只係消費者主觀想法, 我都想D玩具賣越平越好, 但事實話俾我地知依家一隻唔旭得嘅8,9吋 figure都隻隻叫價上萬円,

十年前就算大廠出都係幾千円就有啦

背後並不是單單只奸商拑住搶錢咁簡單

B記啲野越來越貴同超出咗"個人認為"既值唔值, 不過係除咗合金魂呢條line, 亦可能係因為其他line貴, 所以間接令到合金魂算係比較唔貴.尤其同robot 魂, shf 比, 細細舊膠賣你幾舊水一隻.
合金魂停咗一排冇曬聲氣仲未死都偷笑.

千值全新設計但佢前科啲料唔多掂, 都收42,660, 如果想有合金魂既料, 唔會平得去邊.

雖然arcadia既老麥唔差, 但拎上手, 我始終prefer 合金魂既"手感", 唔係單單因為重.
arcadia就pre order既靚仔版vf-1s, markup得仲金, 2 千幾蚊, 多既只係上色好啲. 上年隻普通版只係千3, 4左右, 如果同之前一樣俾人狂插overpriced既百獸王比比較,大家都係2千幾 ,我就唔覺2千幾百獸叫食水深.

btw, 以前有條片好似有講過合金(玩具)生產時係好毒同麻煩啲, 唔知成本係咪有關係.

都係同同一廠既百獸比, 2K再版黎講算係貴, 但都係要等佢出咗可以知道有咩唔同.

最毒應該係電鍍, 日本本土已經極少電鍍廠, 多數都係中國搞...至於亞鉛合金(鋅合金),玩左幾十年, 應該唔大問題吧。  發表於 11-5-2017 05:52 PM
齋膠色無所謂的, 表面有做網面處理, 其實都好睇, 我自己就鐘意呢種效果好過鋅合金上面上色...
香港呢種天氣麻鬼煩, 要KEEP得好, 成本好大。

其實新野開高價, 無人怪佢, 新個批合金魂我唔覺得貴, 百獸王同大獸神都值呢個價(我講預訂價, 非炒價非插水價),
但倍功夫呢? 改個頭, 改色, 貴左咁多...

至於加價, 我上一頁個POST都講左, 通脹(咩都包啦, 包括大陸工人人工保險等等)同埋要扯高個價俾AMAZON, AMIAMI出Discount引客都係重點。
Arcadia都係咁, 加埋佢走高價低產量路線。至於移印版VF1S, 無計...你識人係日本網訂就跟算數, 同香港代理訂, 佢地限定例牌貴...
咁多年點解KEEP住咁多人同佢落, 因為佢地售後服務好到不得了, 缺件一定補得番俾你。

題外話, 大家可以信可以唔信, 十幾年前做禮品公司時, 接過BANDIE 要求報價, 同過一個香港經理同一個日本設計師交過手,
同香港經理吹水時, 佢自己講嘅, 要求出廠成本係售價嘅20%, 因為宣傳成本會佔左定價4-6成。
佢咁講啦, 當然有想壓價嘅成份, 但我覺得實際佢都唔想高過定價30%, 最後個工廠個報價都係搞唔掂, 無左呢張單。

出面有位神人改緊隻初版, 至少齋倍功夫改左背拉高膊就靚仔左十倍, 呢一點其實B社一定做到,
俄羅斯公仔時就拉番個膊落嚟, 到合體就用DUMMY, 有合體, 有可動又靚仔, 佢再加5K YEN, 我都會買,
但可惜, 最後只係改頭換色......

都係個句, 新DESIGN, 收2K, 合金完成品, 可以接受...
但倍功夫....
我唔知超獸機神個價又加幾多啦...
luciferdark 發表於 10-5-2017 09:58 AM
所以話, 就算如樓上網友所講, 工廠人工加得勁, 通漲勁又好。
你出再版都唔係咁搶法...初版炒價, 你就用炒 ...

我一直冇玩超合金魂,除非佢出得成隻VF1S

雖然我有砌開野,但隻VF1系例散件版,我開左盒睇完說明書--即刻蓋返盒,賣走左...未必係超難但一定係超煩,即刻覺得成品超抵玩.....

我真係佩服大陸女工亦明白Y記點解會摺.....

但返而隻SDF1易搞D,呢隻模型版連埋D追加parts...真係極品來....

takeshi 發表於 11-5-2017 06:01 PM
我一直冇玩超合金魂,除非佢出得成隻VF1S

雖然我有砌開野,但隻VF1系例散件版,我開左盒睇完說明書--即刻 ...

剩係係白色模型件上面上色, 已經想嘔...好多老友入左後, 一係入倉純收藏, 一係即賣...

SDF1 係MACROSS WORLD, 同埋TD都有幾位大師都改得好靚, 所以就算好價我都唔想賣, 得閒時逐啲逐啲再搞。
又又又題外話, 我有半眼隻紅蓮螺巖,
以BANDIE功力絕對合金魂化到, 佢敢出, 過4萬YEN我都敢要。
luciferdark 發表於 11-5-2017 06:06 PM
剩係係白色模型件上面上色, 已經想嘔...好多老友入左後, 一係入倉純收藏, 一係即賣...

SDF1 係MACROSS WO ...

呢隻真係珍藏品,就算再翻出都吾會再係呢個價,就算賣依架頂多都係賺2K...留返慢慢砌好過..

紅蓮螺巖我冇玩,b記係有技術,但硬係要留3,4手....
luciferdark 發表於 11-5-2017 05:48 PM
齋膠色無所謂的, 表面有做網面處理, 其實都好睇, 我自己就鍾意呢種效果好過鋅合金上面上色...
香港呢種天氣 ...

"改左背拉高膊", GX39R 唔係有咩?  官圖對比舊版, 膊係高咗 ,亦多咗兩塊嘢喺後面

總之就人工加得個少少,玩具價就升左差唔多一倍,
買玩具要三思,唔節制買下買下比左個首期出去都唔知
不如唔好再糾纏係加工成本問題講番隻野本身....

小弟覺得今次R版未必只係改頭改色兩樣,近一,兩年B社collector 部都有唔少產品公佈時只發幾張官圖,無公佈詳細details

到見街後有d gimmick先見光,如MB F91 , 大貨前從來無公佈個頭變型既過程,大家見幾張官圖都係靠估,或以為換件

可能係marketing 既策略都不定,因為公佈至見街中間都一段時間會令玩家熱情冷卻,但正式賣街前再出新gimmick 宣傳就可谷人氣

以上都純屬個人猜測,即管看看到時B社有沒有小驚喜給我們

mj23 發表於 12-5-2017 03:09 AM
"改左背拉高膊", GX39R 唔係有咩?  官圖對比舊版, 膊係高咗 ,亦多咗兩塊嘢喺後面

...

你啱, 睇番日文介紹有講, 希望真係拉得夠高靚仔番。

亦希望如網友Gainax所講, BANDIE有新驚喜俾玩家