Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[最新報價] 2017年9月 超合金魂 GX-39R 天威勇士 (Renewal Ver.) (官圖P3)

[複製鏈接] |關注本帖
bigbigfriend 發表於 17-9-2017 12:33 PM
說得好,從沒理解產品生產流程:由立項、成本評估、設計、選料、做辨、起模、試模試產到正式量產都一曉不 ...

啱啱睇倒個utube相關評論...再一次引證ching 所言 , d中年玩具佬玩左十年有多 , 玩到連電鍍金(色)係點鍍都未知..."無手指模(印)...觸感話我知...睇倒少少...係造多左層透明野..無手指模."
好似好神奇 ! 大鄉里出醒(城)...要拍片唔識就做少少功課上google search下啦 ! 已經唔係細佬仔 , 幾十歲人開口埋口玩玩具 , 少少相關technical 野你無興趣知嫁咩 ? 咁同細佬仔玩玩具有乜分別?

另外又睇過兩段txyxdxxlx片 一套就話 : "搽"模型油 , 一套就 : 指住Guntank 話條"復"帶乜乜... 真係拍片黎七 !! 真係唔好再send 呢d link 俾我

S2000AP1 發表於 18-9-2017 01:15 AM
現實生活上各階層已經細分上中下等,而家玩下玩具都話要分資深唔資深?!

ching... 現實就係咁 , 所以你寫左就唔洗刪.... anyway你刪左我就無謂評啦...

只係你唔講我唔講大家唔講 , 呢班膠人乜哥物哥再加埋一撮跟班叫叫下就沾沾自喜以
為自己係大哥 , 仲要自己都叫埋自己做乜哥....
mj23 發表於 18-9-2017 06:10 PM
我就覺得舊頭唔好睇仲好怪, 就算放上身都係新頭好睇順眼啲.

合金呢樣嘢, 要求有一定合金都好正常, 佢個名 ...

睇多次,我都係唔鍾意新天威個頭。
不過玩玩具嘛,自己鍾意就得,
各花入各眼,**先會精彩。

有關合金玩具,我完全同意你講法。
佢講明「合金」就要有足夠程度合金部件。
好似當年Giga合金 超獸咁,就叫搵笨。

另一方面,加o左合金會對關節做成負荷,
要加強關節增加成本,呢個都係廠方要考慮問題。
好似CMS 鐵巨神,經典角色外型好、合金充足上色靚,幾乎符合晒玩迷要求。
但係關節用最簡單 ball join,企都有困難,即時收皮,淪為跳樓貨。

frankie 發表於 18-9-2017 10:32 PM
ching... 現實就係咁 , 所以你寫左就唔洗刪.... anyway你刪左我就無謂評啦...

只係你唔講我唔講大家唔講 ...

哈哈哈
我覺得唔需要理其他人點用乜心態玩玩具,我玩/儲玩具純粹係為嗜好-減壓-開心。
frankie 發表於 18-9-2017 10:21 PM
啱啱睇倒個utube相關評論...再一次引證ching 所言 , d中年玩具佬玩左十年有多 , 玩到連電鍍金(色)係點鍍都 ...

有D「玩家」連metal build同gffmc都未識分就好hi咁自稱自己做資深乜乜.......

死火 週街都有貨 係得自己訂果間未有消息
唉各位CHING放下屠刀吧,玩玩具純粹個人喜好,喜歡就喜歡不喜歡就不喜歡,何必強加別人身上自己難受呢,真的無必要攻擊別人。反而我經常問自己買左又點?買唔到又點?唔買又點呢?平常心,喜歡就買,買到就玩,買唔到就下隻,玩玩具是㝷開心,何必一肚氣
交叉人 發表於 19-9-2017 06:10 PM
唉各位CHING放下屠刀吧,玩玩具純粹個人喜好,喜歡就喜歡不喜歡就不喜歡,何必強加別人身上自己難受呢,真 ...

呢d擺明係私人恩怨, 又或者fxxxkxe 係某某玩具網ge人入黎踩場...
nobita16 發表於 19-9-2017 07:57 PM
呢d擺明係私人恩怨, 又或者fxxxkxe 係某某玩具網ge人入黎踩場...

你講起又有啲似, 尋日我睇咗應該係所講嗰條youtube,拍片人講電鍍可能有透明油有一層野之前, 都講咗句佢唔係專業, 成條片又唔覺拍片既人好串認屎認屁 .

老實講啲友拍片分享啱既咪睇囉, 尤其好似我呢啲唔係第一時間會買會拎既人會想知多啲入唔入得過. 覺得人地唔掂大可以自己show兩手, 專業實有market有人欣賞.

黎咗呢度幾年, 唔同意見互吋人係有, 但就唔覺有咩人扮大哥, 扮高人, 可能我時運高.
至於有啲人 雙入, 3,4咁入更冇乜咁特別, 一儲一玩一炒見怪不怪, 都唔係咩新聞. 有時話人有米都係up嚇吹水, 只要有嗜好既人都明, 好捨得花錢係某啲玩意興趣唔代表真係有錢, 相反可能係窮L.
mj23 發表於 20-9-2017 01:32 AM
你講起又有啲似, 尋日我睇咗應該係所講嗰條youtube,拍片人講電鍍可能有透明油有一層野之前, 都講咗句佢唔 ...

都係,總之溝通唔到既就skip左佢,特別係d 咩都一番道理,公佢贏,字你輸果d

回佢只係咬住你唔放晒時間,揀d 想睇既資訊無謂影響心情

Ching 又講得好啱,都係果句李嘉誠帶膠錶唔通你夠膽話佢無錢。人哋喜歡炫耀咪由得佢,你分享,我樂意,難得有人分享,何樂而不為?最緊要自己唔係無錢
早十年年青時或會為此爭一日之長短
人類自古以來一向互相殘殺!
til520102 發表於 20-9-2017 05:23 PM
http://blog.livedoor.jp/hacchaka/archives/52012429.html

其實放隻蓮娜入去劍龍裡面係咪都ok的?