Toysdaily 玩具日報

查看: 17409|回復: 84

[分享討論] 執著合金

[複製鏈接] |關注本帖

每講到「合金」呢個話題,呢樣o野有人鍾意有人唔在意,
咸魚青菜各有所愛,真係冇乜所謂。
我明白討論區有唔同意見好平常,
但係有時見到D 人講o野真係幾難頂。

有時講得好好地,總會有人走出o黎串人:鍾意玩合金不如去玩鐵!
亦都會有人話:你鍾意個角色,定係鍾意玩鐵?
然後貼張相出o黎串人,然後有人附和.....

其實好簡單,
呢到有師兄對高達有情意結,特別鍾意高達;
有人對萬能俠有情意結、特別鍾意鐵甲萬能俠;
有人執著拉打、
有人熱愛食菜。

你老婆唔會明-------都係機械人,點解要分得那麼細?
但係玩具友都應該明、而通常大家都會互相尊重。
所以唔會有一個鍾意拉打o既師兄黐線到入去TD聖域挑機。

我想指出,
有好多玩玩具o既朋友,所執著係「合金玩具」!

細個睇卡通,
超力又好、金毛又好,
有幾多個師兄真係可以集集追晒?
反而當屋企(或者隔離屋)有過一隻合金玩具、
實實在在拎過上手,
透過指頭感受金屬冰冷厚重,
玩完、將玩具放入發泡膠盒發出滋滋聲....
果種滿足感先係真真正正兒時烙印!

我o地玩合金o既,唔會走去鬧孩記 TF 冇合金、
我亦未見過有人因為模型/Lego 冇合金彈三彈四。
但係當一個玩具品牌,以合金掛帥,
我o地要求有合理、甚至多D 合金量,有幾過份?
至於當提升合金,會對造型、關節更有要求,呢D 係生產o既事。
就算要提升價錢、都係互試底線。
係市場o既事。

點解玩具友之間唔可以互相尊重下?

What a fxxking good topic which must add marks for support!

"點解玩具友之間唔可以尊重下人?"
Douglas.M.Saint 發表於 19-9-2017 12:05 PM
What a fxxking good topic which must add marks for support!

"點解玩具友之間唔可以尊重下人 ...

點解,我會覺得你另有所指?
Garycharm 發表於 19-9-2017 12:14 PM
點解,我會覺得你另有所指?

I'm just a simple one, not complicated.  
Don't think too much...
Douglas.M.Saint 發表於 19-9-2017 12:15 PM
I'm just a simple one, not complicated.  
Don't think too much...

明白!你下次有片,記住叫我睇!
講得好入黎支持下!!!!!

反而當屋企(或者隔離屋)有過一隻合金玩具、
實實在在拎過上手,
透過指頭感受金屬冰冷厚重,
果種滿足感先係真真正正兒時烙印!」

講得好!真係好有feel。記得細個時玩既超合金,上手那種冰冷感和質感,玩慣玩熟,是一種情意結,玩合金玩具,某程度上是玩緊一種回憶。
引述:(透過指頭感受金屬冰冷厚重,
果種滿足感先係真真正正兒時烙印!)

完全道出心聲 唔明點解玩個玩具都要分高低手 要有專業知識
難道以後訂隻玩具要填份cv俾人批?
鬼叫而家 d 人玩玩具個個都要求擺到低能鎚地 pose 咩?
全合金可動性一定會較差, 為了某些人的口味, 作出取捨都好正常
有時好地地睇人分享件玩具,突然又會有人走出黎暗串明踩,真係無謂……
哈哈!!當時貼呢張圖係小弟.

不過先利申,我當時係諷刺 不由分說要所有機械人/科幻玩具一定要有大量金屬既人,
至於"超合金""Metal Build""Hi-Metal" 之類既我都認為要度佢有大量金屬件先合付佢地當初起呢條LINE既理念.至少鍾意超合金既理由CHING都講得好清楚,我相信大部分人都係咁諗.

我並不是盲打的.我亦都好唔鍾意而家TD好多POST都係爭一時之氣,或者一兩句說話OR一個字眼已經可以開罵戰,分享POST呢?有時睇FB仲多野睇.

希望大家共勉之,

好  發表於 19-9-2017 02:28 PM
系列名只係名詞非形容詞

星矢出便服果班咪又係叫聖衣神話,唔通又話無聖衣要用便服神話呢個名出咩
leawong 發表於 19-9-2017 02:08 PM
哈哈!!當時貼呢張圖係小弟.

不過先利申,我當時係諷刺 不由分說要所有機械人/科幻玩具一定要有大量金屬既人 ...

其實呢舊鐵的意思

一直講緊的主旨-

一切以物料行先---吾理個design--即都未玩過件玩具,未出貨就只問多吾多鐵,吾多鐵,渣。

但通常就會被轉譯為--你地玩玩具吾應該著重有冇鐵。

根本就係2個天地完全吾同point的出發點,所以先會有舊冇外形,冇design的鐵。

所以冇視呢個point、或明就明,再吾明亦冇需解釋了。

合金這個問題,可以追溯至上世紀六、七十年代,當時的塑膠運用和塑形技術也不如金屬的運用(由古至今,人們金屬的運用掌握度非常高),可以製作很仔細的部件和花紋。
固大部分物品,包括玩具和日用品也大多使用金屬來製作的。著重金屬的運用,使得物品(玩具)內部的結構也是多用金屬部件。價格也相對的高。

這個是除了頭部,全身也是合金製的。

但隨着塑料運用的掌握精進和普及,以及塑料最大的優勢---價格低廉。
各物品也考慮是否可轉用塑膠去製作,當中有成功,也有失敗的存在。

玩具當然也不例外的要"轉變",加入塑膠件以減輕成本、運輸成本(重量)、安全條例(全合金真有可能掟死人、還有那些極硬的尖角)等"改善"方案。

這款 King Joe玩具,不知道算不算是這樣改變下的產物。
第一代是很高比例的合金製作。

第二代便是塑料成份大增了。
(第二代的古董售價比第一代高很多。

雖說這個"合金的情結"是由以前的玩具所積下來的,但有金屬製件的玩具--那質量感確實是很不錯的。
這幾款也是塑料佔比例高一點的產物。

不過以塑料為主的產品潮流是不會回頭的,再看看廠家的出品吧。

yugi 發表於 19-9-2017 02:20 PM
系列名只係名詞非形容詞

星矢出便服果班咪又係叫聖衣神話,唔通又話無聖衣要用便服神話呢個名出咩 ...

系列名稱雙方都有解讀權,
生產商可以玩波蘿包文字遊戲。
消費者亦有權堅持自己要求----龜笭糕冇龜我就唔再幫襯。