Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 執著合金

[複製鏈接] |關注本帖
其實合金只是一個解決問題的手段,當年要玩具襟玩,不會扭兩扭就爛,所以才用合金來做玩具。
現在我們這些老鬼,有幾多個係玩玩具,又有幾多個係擺玩具?
如果件玩具只是開箱入櫃,一年都唔變到一兩次型,有冇合金其實分別不大。
不過如果有師兄幫件玩具做耐力測試,咁合金同膠就差好遠咯。

說到底,合金不合金是個工程學設計上的取拾,如何做到可動,外觀還原度高,兼耐久性(合金),就是考玩具設計和生產的技術了。

至於買件玩具用來擺要講耐久性做乜?呢一個係對完美嘅追求。
正如一台法拉利可以開到時速三百公里,但係香港冇可能有路開快過一百幾十公里,D人咪一樣因為「速度」而買法拉利。

takeshi 發表於 19-9-2017 02:31 PM
其實呢舊鐵的意思

一直講緊的主旨-

喜歡合金o既人買「合金」玩具的確會將物料放o係比較高o既考慮位置
------我個人o黎講,唔係絕對,但係會比較高。

呢個所謂「比較」係幾高,就因人而異。
當有人比我執著,我會識得尊重。
其實某啲所謂高人都唔洗點理佢地, 除咗彈人地唔識嘢, 又唔見得佢地幾有建樹, 最起碼大可以出黎指正糾正人地講錯既地方.
玩具友之間互相尊重?
香港人本身冇呢樣野, 唔係個社會就唔會咁喇
唔好意思師兄,突然有感而發

回正題, 我都係鐘意合金

我信香港人仍然有。 真的,我相信!  發表於 19-9-2017 03:03 PM
mfleo2010 發表於 19-9-2017 02:42 PM
合金這個問題,可以追溯至上世紀六、七十年代,當時的塑膠運用和塑形技術也不如金屬的運用(由古至今,人們 ...

多謝師兄有心回應。
借題發輝講多少少。

我呢個 post 想講o既係情意結。
通常玩具友所謂情意結,就係細個玩過,大個想買返。
所以,就算電腦世界o既遊戲幾好都好,我o地仍然會鍾意一件一件o既機械人。

機械人角色之中,有人鍾意三一、有人鍾意光速電神。
而有班人,執著o既係「合金玩具」。

情意結可以冇原因、可以冇理性。
我會尊重仍肯執著o既人。
尤其我o地依家只係玩玩具。
因為............現實中我o地妥協已經夠多。

toylover 發表於 19-9-2017 01:56 PM
鬼叫而家 d 人玩玩具個個都要求擺到低能鎚地 pose 咩?
全合金可動性一定會較差, 為了某些人的口味, 作出取 ...

「低能」鎚地pose?

樓主真係講得好, 點解玩具友之間唔可以互相尊重下?
Garycharm 發表於 19-9-2017 02:51 PM
喜歡合金o既人買「合金」玩具的確會將物料放o係比較高o既考慮位置
------我個人o黎講,唔係絕對,但係會 ...

用翻呢個比喻(並不完全切合)

一個都未睇過幅畫畫成點就話佢吾係用靚顏料,所以呢幅畫吾得,渣,係連畫風都冇評過。

當然冇話吾得,覺得呢種人係勁品畫師ge,我冇話可說。

但最重要我亦吾覺佢有尊重過畫畫(design)者。

我鬧佢,我吾覺鬧得有問題,只係甘,完。

你呢個post所說的內容同我所說根本係兩條track呢

你講執著係程度,我講係態度。

你地玩玩具吾應該執著有冇鐵---根本由始都吾係話緊呢樣野....

其實都重覆解釋左N甘多次,不再探討了

Garycharm 發表於 19-9-2017 03:01 PM
多謝師兄有心回應。
借題發輝講多少少。

說到"小時候玩過,現在追回的玩具",這一個King joe玩具算是對我而言較特別的了,那能分體合體且個體可以是獨立或群體性的設定,對我之後的創作性有很深遠的影響。

第一個是小時候,在超級市場買的,之後玩玩下也不知道如何消失了,到現在又去尋找它。
那組合性的玩法雖然簡單,不過到現在還是覺得很"特別"的。

King Joe.jpg
合金部分只有脚部和胸部,其他是塑料製成的。

講得很好 !!
玩 合金魂 真係 越多 合金 我越 LIKE ga
所以笨大近排100% 啤只合金做萬能俠/DB/叮噹 ....硬直比你feel 下羅上手的冰冷感
我係一個老餅但唔算老玩家,因真正儲玩具都係呢幾年嘅事,所以錯過好多好嘢要慢慢追返,好彩我只玩有型嘅機械人唔理全膠定合金,只要廠家出得有Heart就算全膠一樣好玩到飛天(好似Diaclone同Robot魂),而標榜合金玩具但又求其整嚿嘢出嚟賣千幾二千嘅就算有鐵都冇用(好似磁力廠嗰類),所以呢幾年TD嘅各師兄你哋無論彈定讚嘅分享對我呢類新手都一定有啲幫助,其實如果自己鍾意唔理你點彈個心都會揾到藉口買佢返嚟,唔鍾意就點讚都嘥氣希望大家多多包容互相尊重唔好下下要讚文先得
nela 發表於 19-9-2017 04:18 PM
所以笨大近排100% 啤只合金做萬能俠/DB/叮噹 ....硬直比你feel 下羅上手的冰冷感 ...

(誤會了,多謝體諒)

唔好誤會, 我不是說C兄你, 我真係講緊""超合金之塊""呢條line. 我明白你合金玩具意思  發表於 19-9-2017 05:49 PM
Giogio 發表於 19-9-2017 01:30 PM
引述:(透過指頭感受金屬冰冷厚重,
玩完、將玩具放入發泡膠盒發出滋滋聲....
果種滿足感先係真真正正兒時 ...

"唔明點解玩個玩具都要分高低手 要有專業知識" - 好有同感, 我買件玩具原來要專業先玩得, 個班自命專業玩家, 駛唔駛考番個牌先玩得, 升到LEVEL幾先可以玩千值................
我o地要求有合理、甚至多D 合金量,有幾過份? - 佢改名叫超合"膠"魂, 我就唔再出聲要鐵.
nela 發表於 19-9-2017 04:18 PM
所以笨大近排100% 啤只合金做萬能俠/DB/叮噹 ....硬直比你feel 下羅上手的冰冷感 ...

之前係我多心,
好在師兄心胸廣闊。
受我一拜!

咪啦,你唔記得你post 最尾果句嗱!  發表於 19-9-2017 08:43 PM