Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 執著合金

[複製鏈接] |關注本帖
tower 發表於 19-9-2017 07:23 PM
観察king joe膠化版本,欧义些笨的king joe设定並没无手 鑽和鉗。。。。E隻周身接孔,更似是毛滴芭x凸的 ...

在那個舊年代,設計是以"可玩性"為前題而創作為大方向,所以那第一版的合金King Joe,是一個可玩性很高的"組合變形"隨意裝插式沒限制玩具。

不只一個的玩法,而可以創意無限的延伸。
這一個入手了兩盒,算不難找到新正的,價格不用2K。

這系列還有其他"熟面孔"的角色,但我沒有入手。
系列各位是可以相互組合來玩的。

至於那個第二代,是一樣可以組成第一代的"人形"的。
A Red 10b.jpg

我這只是很難找到第二代,且第二代的市價已非常高了(較新正有盒的已要4K了)
我只找到下圖的部件而已

A Red 10a.jpg
和第一代一樣,可以組合出不同玩法的。

アーク ア-クロン合金 宇宙忍者メカバルタン星人.jpg
アークロン合金 メカブラックキングブルマァク.jpg
一樣是系列推出,有同伴的,身價也不菲的。

A 10c KingJoeFive.jpg
最後來張網上找到的合照圖,可看看它們的大小對照。

在上世紀那個舊年代,玩具多會有不只有一種版本的玩法,會多配合輔件或組合性來提供創意的玩法,以增大趣味性或耐玩性。
相比於現在,只有單一方向性的玩法,會有人去尋回那些舊玩具的想法是不難理解的。

其實大部人不滿的是名不乎實, 叫得合金, 定得高價, 期望有一定的重量是好合理.
redfish 發表於 20-9-2017 10:25 AM
其實大部人不滿的是名不乎實, 叫得合金, 定得高價, 期望有一定的重量是好合理. ...

所以,這些有劣行的廠,以後有什麽出品,就算攞到什麼珍貴License,我都不會幫襯它,因為這是名付其實的”掛羊頭,賣狗肉”,細時無比人呃,大時才比你呃.,,唔會囉。
支持樓主,我唔算合金控,但有d野(如合金魂,sr合金)講明合金冇金屬,但話呢樣唔得會比人串,真係有d唔明……比如冇合金既聖衣,真係少好多人買,但有好多人唔理睇唔到……
all you are saying is just so TRUE, those are 100% of my "heart voice".
But lately I am changing my mind... as I realize the new diecast toys are even more fragile than those all plastic ones >_<

Agree, especially ARTSTROM's product.  發表於 20-9-2017 05:30 PM
mfleo2010 發表於 20-9-2017 09:59 AM
在那個舊年代,設計是以"可玩性"為前題而創作為大方向,所以那第一版的合金King Joe,是一個可 ...

Thanks for reply~

组合KJ有这些版本,也算解答了为了实现某种玩法,生产造型会令人联想到磁甲系列(飞天钻陰阳哥顿巴拉凸)的组合模式。

第二版是在这里才头一次见到(包装盒大小,设计,色调和右下小图的头与车轮组合方式,何止与初代不同,加上红,銀主调明显是别的商品。
甚至可怀疑是和巴拉凸供应商(不是指品牌)有关,直接兼用模具及包装方式。

最后一张倾租五代同堂何其壯观,足以说明《各有亮点》实例,感谢出盒拍撮及分享的心意!

個人期待合金魂炒冷饭出(鏡面全电镀版本),即米加哥滋拉74果种
mfleo2010 發表於 20-9-2017 09:59 AM
在那個舊年代,設計是以"可玩性"為前題而創作為大方向,所以那第一版的合金King Joe,是一個可 ...

點解!點解!點解!

我嘅post入面竟然有咁精彩咁豐富嘅留言!
師兄你喺呢度講會有啲浪費,
你自己有冇開post講過?!
(我特登入你嘅主題區搵過,搵唔到。)
自問唔係合金控亦唔執著玩具嘅合金成份, 但理解點解咁多師兄咁強調合金成份, 撇除價錢同廠方強調超合金玩具係唔係名不付實呢d因素, 我覺得係一種童年時嘅回味, 記得自己細個第一款嘅超合金玩具係我大哥送嘅勇者雷登 (成差唔多40年前......), 講外型講活動一定比唔上宜家嘅超合金魂同模型 (仲記得對翼縮唔到人形時大大份柄埋身體兩側), 但就合金成份好高好重手, 而且點玩點變形都唔爛 (大家知細路玩玩具幾唔惜嘅啦), 後尾因為搬屋時俾屋企人掉咗, 雖然過咗咁多年都唔會再有咩唔開心, 但或多或少令作為老玩家嘅自己係宜家有能力買超合金玩具時, 對超合金呢幾個字有一種不同於對塑料玩具嘅期望同感覺 (我大哥都過咗身好幾年啦.......)

我相信好多師兄對合金成份咁執著可能都有佢哋嘅故事, 亦唔覺佢哋嘅執著有咩問題, 始終咸魚白菜各有所愛, 但有時反而唔明部份玩家插對合金成份執著嘅玩家嘅理由, 例如呢排有玩家鬧人唔識玩具用料知識同製作玩具原理就係度嘈合金成份, 我真係覺得好奇怪, 我唔識烹飪, 所以個廚師煮得難食唔好食我都唔可以出聲? 我未做過官做過議員, 但見到政府有問題就唔可以批評?
tysss 發表於 20-9-2017 09:58 PM
自問唔係合金控亦唔執著玩具嘅合金成份, 但理解點解咁多師兄咁強調合金成份, 撇除價錢同廠方強調超合金玩具 ...

睇到眼濕濕..........一直唔想講,當年買玩具俾我嘅人都已經唔喺度...
支持樓主!!!!!
作為一個玩家,我唔理佢係膠定係金屬,其實最緊要係好扭襟玩,唔會扭兩扭斷手又斷腳!
支持魔魔

又,其實我好感激有人肯花時間分享玩具
Garycharm 發表於 20-9-2017 07:53 PM
點解!點解!點解!

真的不好意思,不是想喧賓奪主離題的.

先前的部分(14#)確實是因為樓主的內容中"合金玩具的合金量執著"部分,有感而發的共鳴而寫的。
而23#則是我的一個玩具情意結的舒心之言吧。

至於46#則只是想展示一下那舊年代的天馬行空的創意設計意念而已,並不是有心擾亂樓主篇幅內容。

不過當真的覺得有共鳴感時,可能還是會寫一下,請見諒。

mfleo2010 發表於 21-9-2017 12:13 AM
真的不好意思,不是想喧賓奪主離題的.

先前的部分(14#)確實是因為樓主的內容中"合金玩具的合金 ...

我又唔覺得mfleo2010大大你嘅分享有唔好嘅成份, 相反, 我覺得你好有心圖文並茂好客觀擴闊大家對玩具嘅知識同睇法, 其實咁大個人大家都識分到底留言嘅人係善意定惡意, 所以大大嘅留言我覺得大家都會知道係想分享交流而唔係想引起罵戰, 正如前排我記得有另一位大大應該係做玩具製作, 但佢用溫和語氣解釋千記隻天威內籠加海錦係補鑊做法, 令大家長知識又唔會有hard feeling

大大你show舊款KING JOE出嚟做例子其實都令小弟好有feel, 因為小弟有超合金魂隻KING JOE, 但對舊KING JOE毫無認識, 有超合金魂版嘅朋友都知新版只有分合體玩法, 你唔講我都唔知舊嘅咁多花款, 所以我都好同意其實只要玩具好玩其實合金成份唔一定係最關鍵嘅要素, 正如我係youtube睇過以前diaclone嘅堡壘居然可以唔用電用手動機關將d人仔傳去唔同位置, 我都好恨佢可以出新版時出返