Toysdaily 玩具日報

查看: 7510|回復: 12

[個人收藏] 玩具箱系列 - 為碟豉油買隻雞,山口式 EVA 最終號機

[複製鏈接] |關注本帖

開始前,先來個植入式廣告,
敬請留意~

早排同老虎乸外出用饍,
見身在旺角,作為一個毒L,
便建議到近期有EVA主題的餐廳食。
食物味道不錯,但唔太夠熱...
(不排除是相機食先的關係....)

點選主題食物會有贈品,
老虎乸問送支叉有咩用,要來拮食物呀?

(小弟心想,朗基努斯之鎗竟然咁用...)
之後簡單講了是件武器,留俾小弟拎返去啦。
結果.....
就引申了今天的文章~

=============

望著把透光紅的朗基努斯之鎗,
好想搵隻EVA出來玩。
想到這刻,才驚覺自己無買過EVA玩具  

由於小弟玩開變形玩具,
相對地,不能變的大部份都免疫了。
EVA當然不在入手名單內...

還好近期有隻感興趣的,
便衝衝忙忙地去找現貨。
(估不到這隻不太好找,不多舖頭有....)

=============

入正題~
EVA-01 FINAL MODEL

小弟對EVA的認識,還停留在當年TV版進度。

故近年的新角色、機體都係零認知
真波希、13號機等新角,
都只是玩手機GAME,合作抽才知...

不過就一直未聽過有 最終號機 這回事,
所以估計不是電影版機體。

睇返玩具介紹,這是小說版機體。

故事設定為TV版的平衡世界,
最後無發動人類補完計劃的IF世界,
打造出來的新型EVA。

反正EVA的意景太深,
小弟不會明白,
無深究機體由來了,
還是將集中力放在玩具身上啦~

由於很少接觸純可動玩具,
對它的感想是可動性幾高....  (廢話...)

關節分得比較細膩,
舉例,
一般玩具,頭部處理會是如下:
頭部 > (Ball Joint 連接) > 身軀。
這做法頭可動,但頸部位開始不可動。

這隻山口式會是
頭部 > (Ball Joint 連接) > 頸 >  (Ball Joint 連接) 身軀
變成連頸位都可動。整體扭幅得以提升。

腰、大腿等都有類似設定,
所以動作可以擺得比一般玩具自然。

部份關節位有齒輪的感覺,
所以固定能力不錯。

不過太好扭也不是百利而無害,
對拍照時會帶來不方便,
有時想動作 左右對秤,
便需花很多時間調整。

(這個不算缺點,
只是關節太足都有不便之處。)

至於平衡,玩具本身平衡力不太好。
動作一大,應該很難站得穩。

還好玩具附設支架,
平衡問題可無視了。
(今次拍照,接近全程用上支架)

包含支架,小弟會視它為玩具一部份。
有直接方法解決了平衡問題。

如果支架要另購,
小弟應會狠狠地批評它。

配件,
拳頭共四對
鎗 x 1
太刀 x 1
光之翼一對

配件數OK,
較可惜是無  AT力場 同 插電位
(是否新型機已無這些設定?)
未能完全重現對EVA的印象。

還有點要吐嘈,
換拳比較難,
手指位頗脆弱,
很難發力將拳頭套入...

朗基努斯之鎗係餐廳贈品,
不是玩具本身的。

但其中一對拳頭可緊握。
完全不用修改。

=================

總結:

這隻頭上的角彎了少少,
無用熱水修正了 (費事浪費,無啦啦煲水...)
今次不拍正面照了....

整體評價都不錯,
上色、造型都有當年 初號機的感覺。
(名義上,這部應該是後繼機)

可動不俗,畢竟以高可動為賣點。

不過肩位活動性較低,
做不到橫向水平伸展,
限制了不少動作。

平衡,支架作用真的好大。
如不包含支架,
相信這隻評價會扣分不少。

配件,尚算足夠。
當然希望再豐富些,
多些特效啦。

可動玩具,
除了上述不知還可說甚麼?

今篇就到此為止啦~

==============

雙 朗基努斯之鎗 正呀 !!
話時話 ... 其實想問 ... 現在既 山口 仲會唔會有 融膠 問題既呢 ??
一日電視/電影未出過埸我係唔會承認有呢款機體
大概不會有電影/電視版了
先多謝VINCE兄的鼓勵  

雙鎗,只是抄襲13號機的概念
(睇機戰D片得知,會用到2支叉 )

溶膠問題,小弟未玩過山口式,
不知這垢病是否仍在了  

呢隻暫時手感都OK,
係唔習慣可轉動的Ball Joint關節,
關節唔係向死同一個方向屈曲,
要調較後才可向想要的方向屈曲。
(說法很抽像,可能要玩過的人才知小弟所講...)

至於樓上師兄所提出,
這部機應視作 "不影響正傳的外傳機體",
相信在TV、劇場出現的可能性不高。
(但作為商品,有利可圖便甚麼都有可能  )
好詳盡嘅分享~唔該師兄
多謝分享
Vince 發表於 16-8-2018 03:57 PM
話時話 ... 其實想問 ... 現在既 山口 仲會唔會有 融膠 問題既呢 ??

舊既山口如VF-1 系列...是有的...

前一排翻出角色(一些女女) 暫時未見, 可能要時間判決
鐘樂佳 發表於 17-8-2018 08:59 AM
先多謝VINCE兄的鼓勵  

雙鎗,只是抄襲13號機的概念

小弟 剛同 鐘樂佳 兄 相反。對上玩既 山口 應該係 真三一/三一 那批。當時就係 like 佢價錢實惠 及 可以做出好有 形 既pose。可惜就係因為要做出果 d pose,佢地「特別設計」既 revol join 關節真係好 「蝦」人玩。另外 膠料方面亦係問題。
唉,睇落/聽落 現在既 山口式 應該同 以前出既差不多。都係玩其他系列算
nela 發表於 17-8-2018 09:52 AM
舊既山口如VF-1 系列...是有的...

前一排翻出角色(一些女女) 暫時未見, 可能要時間判決 ...

Thx。咁真係要再 觀察下。
thanks for sharing ~
好一個"為碟豉油買隻雞"!!