Toysdaily 玩具日報

查看: 8904|回復: 14

[個人收藏] 湊熱鬧-小小機甲艦隊+UFO囗朮

[複製鏈接] |關注本帖

笨大合金暈年底會出期待己久的十五機機甲甲艦隊。
一面期待數十年後以今天的技術在比例上結構上能有甚麼突破,從前有大Box set, 海陸空三隊各 Box set。
有時想若單盒出好似 Tomy車仔咁賣要慢慢儲齊都幾過癮!

或者先回味從前的,看看從前的比例玩法....

佢話是 "電甩" 燙哂金咁

這隻比例方方正正幾工整整,最搞野是腳眼的幼幼支撐。
腳眼條GAP好大

幾年前隻國產產吸塑包裝全膠其實是duplicate呢隻合金!
Dup得好好,原汁原味冇改到鬼咁馬綠,比例靚上色靚,唯獨是全小白臉,要加返黑色眼影感覺就 100%返哂來,平靚正!
我自己入咗3隻都不用兩舊

這小 Size合金都算重手,但只能變海陸空,分體不了十五五隻

換隻大 Box set 全膠四平八穩穩!

再換換隻土炮重合金,這隻造形比例上有時代感,是量產造工問題,但 Display 罰企其實是不錯選擇。

剩下來就是看笨大怎扭新點子新思維了!
個人覺得拳頭機比例細返D,頭大返D,大肶兩白機大返返D比例會好返D,希望不是最終稿還會美型返多D,放姿勢會生動些便好了。。。

目前這稿最難到睇相佬,掌大但唔攤開 (睇掌難),頭細面面更細仲有罩(睇面相難)

我想無論笨大出到點都會買,我國產隻吸塑R&D都咁支持(Repeat & Duplicate), 可况期待已久的合金魂!

希望到時人人可以用定價訂到,買到!炒家返歸食自己!
其實最難整靚的關節位是否兩膊頭的直升機呢。。。
其實二版奇績合金可玩度ok....只係腳掌車差少少

後面只百獸好吸晴⋯⋯是否之前15/16寸大那只合金?
又登入唔到 發表於 1-5-2019 12:58 PM
其實最難整靚的關節位是否兩膊頭的直升機呢。。。

是的,直升機翼頂住頂住,我想仲有下盤髖位都最難整整得好,直接影響能否大字型咁企!
nela 發表於 1-5-2019 02:28 PM
其實二版奇績合金可玩度ok....只係腳掌車差少少

後面只百獸好吸晴⋯⋯是否之前15/16寸大那只合金? ...

我二版放 Display, 一版比我 Wing咗唔知去邊了
是啊!是 Toynami ultimate DX普通版(金屬色)
成隻 16吋40cm高! 冇位放,入返盒!

正面相

成隻美了型!

今日行過玩具店見到千值練出了巨靈神 Box Set,也看到 Metal Build 出了 Great Mazinger Infinity,不太中看看便算了!
但回來又揾返下D公仔,又來湊湊熱鬧!
永井豪合金,齋企好有Fun!

全無關節小合金,東湊西併又玩下!

Size迷你同盒蛋相襯,硬漢一條!乜都變唔鬼到!

2019 新款航拍機!搞到我好似揸住求婚介子咁!

快快 發表於 1-5-2019 04:46 PM
是的,直升機翼頂住頂住,我想仲有下盤髖位都最難整整得好,直接影響能否大字型咁企!
...

好似D人話變形合體問題,買了可能只變形合體一次。。
咁活動能力都可能影一次相後放回箱吾郁。。。吾使整咁高可動。。。

湊熱鬧

師兄湊得好!!! 好有心機! 黑眼罩正呀!!!  發表於 2-5-2019 06:59 PM
一直想搵返隻大合金巨靈神。e家很貴。
Very nice sharing.
又登入唔到 發表於 2-5-2019 01:14 AM
好似D人話變形合體問題,買了可能只變形合體一次。。
咁活動能力都可能影一次相後放回箱吾郁。。。吾使整 ...

我也多是買回來變一次就上櫃,大部份份多年不動,活動能力一般我都接受,高可動 to me is a plus, not a must! 最緊要造形靚,橫樹上櫃也只可顯示一個姿勢....
lukyuet 發表於 3-5-2019 11:13 PM
一直想搵返隻大合金巨靈神。e家很貴。

大合金是這隻吧?我自己唔敢儲因冇地方,合金魂 DX的 size對我己是算極限了

返而廿年前隻小合金巨靈神仲健在,放到走哂色了. 那時都合金魂都未出三一萬能俠,我就玩住小合金元祖三一同 JEEG先,雖然得手臂能動,但上色了小合金可解單思之苦:shy

小合金好似喺comics book 包裝Version

借殼!

謝謝Kelvin師兄欣賞!