Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 1/144 Turn A Gundam

[複製鏈接] |關注本帖

HELLO 大家好~!!

睇番原來上次出帖已經係2月既事,話咁快就已經係6月,產量依然係低。
呢幾個月,睇住羊兄萬惡既AOZ 不斷有產出,只能拜服羊兄既高產能。
(羊兄唔好意思,小弟只係一個CD-ROM,但係一路都好期待睇到你既新作品)

上次發帖成品係舊模既TURN X,已經有壇友問幾時會完成埋呢部TURN A。
嗱,今次真係找數砌好嘞,唔駛話指日可待。
其實5月中已經完成,不過在公在私都忙到HIHI,連出帖都提唔起勁,拖到而家。

舊模有樣嘢好,零件少,幾塊板件就可以砌起成形。

素組的樣子,好PURE 好TURE, 未食得住。

今次有幾個課題要面對﹕
1. 要喺深藍色既零件(身體)上油鮮黃色
2. 要喺紅色既零件(腳板)上油白色
3. 用咗法瑯油補色後點樣做洗塗同舊化

其實今次既製作體驗都幾好。

先由1. 同 2. 一齊分享。
相信好多版友都知道要先上白色底油,黃色同紅色先會鮮艷。
但係白色既遮蓋力又唔高,一定要上多幾層先冚得住零件低色。
而且我仲要係用筆塗,難道就在於點樣先能夠油得又薄又滑,我對於呢樣嘢特別無信心。

今次我用咗MR HOBBY既高達專用白色樹脂(油性??)油漆,爬文話都幾好遮蓋力。
而每次落筆前都會用張紙去畫走筆上多餘既油 (跟羊兄偷師的),盡量好少好少油咁一層層上色。
前前後後都上咗4、5層先完全冚得晒零件底色。
總括﹕心機、耐性、同埋時間,三樣小弟都好缺乏既要素。

效果﹕小弟有史以來上得最平均、最薄既白色 (但係都仲有D 一粒粒既渣滓,未識點避免)

然後就分別用珐瑯油既紅、黃色油在上面。
而用珐瑯油呢個決定,亦都影響咗之後既行動。

而之後亦將甲既內側上深灰色,同埋用珐瑯油上身上各處既粗黑線等等等等工序。

首階段完成,好嘢,影相存個SAVE POINT 先!!!

繼續嚟到問題3. 上墨線同洗塗的問題。
一向我都係用珐瑯油開稀上色,之後再用X20開油水抹番走多出既色。
但係用得X20,即係會連補色既紅、黃、黑色都洗走埋。
大件事,唔知點算好,總之唔好用X20啦。
希望各位版友可以賜教可行既辦法。

最後見手頭上有REAL TOUCH MARKER,就膽粗粗直接沿住條線畫,趁未乾時直接用綿花棒抹。
效果唔好控制,而且無TAKE 2。

進行中既相,估唔到唔駛用支架都可以平衡到喎又。

又同TURN X 比較一下
(深夜大電影 - 特洛伊)

大家可以見到,頭先既做法令到作品表現好唔自然而又無得修正。
頹喪中...
之後拎舊化粉同用鋁色做乾掃,都已經無晒心機。
求其影幾張相完成今次分享,衰衰地都叫做好頭好尾丫。
(黃燈下影,色彩失真,好傷眼,慎入)

始終都係惡役機體有型D,高達就真係一般般。
唔經唔覺TURN A 呢個系列裏面5款 (嚴格來說係6款) 已經製作咗4款,包括TURN A 、TURN X、KAPOOL 同埋GOLD SUMO,真係意料之外。
正當想搵晒出嚟影個全家福之際,發現隻SUMO 大脾關節斷咗,又要搵時間同佢修理嘞。

今次分享嚟到呢度,多謝大家時間。

my 萬惡既AOZ?
i haven't assemble any AOZ's MS yet, just use their color scheme

舊模/HG有樣嘢好: 零件少
i also not enjoy assemble MG, RG, etc. too many parts are hidden under armor.

要喺深色既零件上油鮮黃色, 白色, etc.
I will spray white surfacer first, then brush acrylic white  ~3 times shall be enough.

上墨線同洗塗
珐瑯油, X20開油水 can apply on top of acrylic paints. but most of my product won't do 墨線

TURN A series
I only want that green ball (crab)

thanks report
VERY NICE~
Nice job.
不過Turn A真係唔係人人識欣賞.

唔係個個識欣賞蝦鬚膠達既