Toysdaily 玩具日報

[新品消息] [HASBRO 眾籌計畫] War for Cybertron Unicron 獨角獸

[複製鏈接] |關注本帖

或者又多個選擇.....

除咗背脊個殼之外,孩記嗰隻居然好似有霸氣d
孩記果隻可能比較大隻的確有霸氣
除咗有背殼仲有小腿後面千層殼
睇落都夠累赘⋯⋯
另一隻蛋殼收納得幾好
變形亦有創意
假如眾籌唔成的確有望成為唔錯既選擇

身為三廠 Zeta Toys 的財力仲好過要玩眾籌的孩記?
純白騎士姬Saber 發表於 10-9-2019 07:13 AM
孩記果隻可能比較大隻的確有霸氣
除咗有背殼仲有小腿後面千層殼
睇落都夠累赘⋯⋯

有分別,睇過兩隻變形設計,孩記有殼,但變形上每個部件嘅變形都比較有邏輯,呢點個人認為變形玩具上好重要,例如大家都一定有試過擺低左一隻三方老變一排,之後再拎番出黎玩時會有d猶豫唔記得d步驟,而避免到呢類情況要歸功於佢唔需要刻意經過多重摺疊去隱藏d板塊,當然就犧牲左一d外觀上嘅美感

另一邊廂,zeta選擇左透過多重嘅摺疊黎隱藏,喺變形層面上比較有意思,但缺點就如同片中所見,好多冇定位嘅球關等關節,於變形過程中fing下fing下,簡單d講就係關節嘅自由高過高,亦即係上面提出嘅變形上欠缺一d邏輯性

最後嘅霸氣部份,個人感覺會佔大比例,其餘就係細節上同模具,包括整體嘅size同肩翼嘅大小,孩記版略微多一份"宇宙大帝"最終boss嘅感覺,而zeta就更似一個中boss多d
百載真純 發表於 10-9-2019 09:44 AM
身為三廠 Zeta Toys 的財力仲好過要玩眾籌的孩記?

唔係咁計
因為首先,老變並唔係孩記最大嘅營收來源,其次孩記要分番錢比project嘅設計師,而三方就自己設計自己出貨,事實上雖然最近孩記終於加番價(過去10年出面加價加到傻嘅時候,官方老變個價格加幅偏低),但以前嘅三方都一樣係賣超高嘅價格,只係而家多左第四方同佢地搶生意,三方先降低番定價
紫月葵 發表於 10-9-2019 11:41 AM
有分別,睇過兩隻變形設計,孩記有殼,但變形上每個部件嘅變形都比較有邏輯,呢點個人認為變形玩具上好重 ...

有道理, 廠家要生產一隻好的老變真係唔容易, 通常都要兼顧三方面:

1. 外型是否忠於動畫.
2. 可動性
3. 變形方式是否有直覺性.

三方面都要完全兼顧直係冇乜可能. 因此同一個角色就產生了不同廠商給消費者去選擇自己心水.
通常兼顧了外型, 又兼顧不到可動性. 當有可動性時, 外型又不夠好, 到兩者都能兼顧時, 變形方式又做得不好. 官方和三廠就常常在這三方面競爭.
可是三方不用拆件耶...孩記要拆件.
lydiamomo0903 發表於 10-9-2019 08:16 PM
可是三方不用拆件耶...孩記要拆件.

你指佢個圓環?其實唔駛拆,你睇番佢最後都係插番落同一個插孔度
Zeta Toys果隻Unicron應該出唔成了,聽講話係孩記出手「打壓」,如果真係想玩Unicron,睇來就只有寄望孩記眾籌成功了!
百載真純 發表於 10-9-2019 08:02 PM
有道理, 廠家要生產一隻好的老變真係唔容易, 通常都要兼顧三方面:

1. 外型是否忠於動畫.

宜家MP好似太刻意要還原G1動畫外型,就好似隻MP44文哥,要刻意反轉對擋風玻璃。而之後再出隻大黃蜂,個身已經唔係車頂車頂要收喺背部。有d畫蛇添足咁
THOUTHER 發表於 15-9-2019 07:04 PM
Zeta Toys果隻Unicron應該出唔成了,聽講話係孩記出手「打壓」,如果真係想玩Unicron,睇來就只有寄望孩記 ...

玩具界的黑暗.........
laiken 發表於 16-9-2019 11:54 AM
宜家MP好似太刻意要還原G1動畫外型,就好似隻MP44文哥,要刻意反轉對擋風玻璃。而之後再出隻大黃蜂,個身 ...

所以有些舊 MP 迷好失望, 但市場喜好偏向動畫化, TT MP 會繼續走這條路.
百載真純 發表於 16-9-2019 01:04 PM
所以有些舊 MP 迷好失望, 但市場喜好偏向動畫化, TT MP 會繼續走這條路.

就好似套電影咁,第1至3集,各機械人外型係睇得出所變嘅載具特色。但去到之後嗰2集,如果一開始只俾機械人你睇,你根本唔會知佢係會變成咩載具...市場竟然偏好呢種變形金剛...
百載真純 發表於 16-9-2019 01:04 PM

小弟推測MP偏向動畫化其實都係孩記應對三廠的策略,好似文哥、大黃蜂、麥Sir呢D大熱角色,一眾三廠出過唔知幾多次,孩記如果仲想出呢堆經典角色,就只能在造型上下功夫,先至吸引到老變Fans繼續幫襯佢,而動畫化造型似乎仲未有三廠做過,可以俾到老變Fans新鮮感。