Toysdaily 玩具日報

樓主: benbenben4213

[分享討論] 警。狗

[複製鏈接] |關注本帖
newnov 發表於 21-8-2019 05:52 AM
斬人又關警察事?即時捉到個犯唔係警察功勞?
個別警察用私刑叫有組織?你肯定覺得警察學堂會教。
我一直 ...

警狗捉賊係佢嘅職責,唔係工勞,佢有收人工架!你哋D男屍覺得警狗毆打示威者係啱嘅話,又唔見佢打死攞刀斬人果條友?佢比示威者暴力萬倍呀!
roywong 發表於 22-8-2019 12:25 PM
良知嘅定義個個唔同準則,一句良知凌駕一切,一切暴徒傷人,甚至殺人都冇所謂啦!咁差佬見暴徒殺人,基於 ...

腦殘果个係你呀!你見到有示威者斬人咩?佢哋堵路,破壞D死物就叫暴徒?D警狗用警棍用鎗打人,制服咗人仍然繼續打,果D唔係暴力?你腦又殘眼又盲呀!
chhnpng 發表於 22-8-2019 07:33 PM
腦殘果个係你呀!你見到有示威者斬人咩?佢哋堵路,破壞D死物就叫暴徒?D警狗用警棍用鎗打人,制服咗人仍 ...

果然係末期⋯⋯
既然冇討論嘅空間,咁拜拜啦
shiufon 發表於 22-8-2019 05:28 PM
辱罵就算喇,掟嘢,衝擊警方防線果啲啦。

先講明我唔係企晒喺警察果邊,打到個靚仔成口血,幾個㩒一個果 ...

都係個句,自警方承認有放臥底入示威人士入面時,你所講既衝擊,到底係邊個挑釁出黎根本冇人知。

而純邏輯思考,著住制服既警察都可以失控亂打人亂開槍時,冇著制服既臥底真係能夠奉公守法响示威人士入面做旁觀者嗎?

一個真示威者,佢知自己衝擊會俾拉會俾差佬打,佢會選擇做嗎?(有冇錢收我真係唔知,但醫藥費就肯定要自己俾)
一個臥底,佢知自己衝擊唔會俾人追究,仲可能有嘉許,佢會選擇做嗎?(人工保證3萬以上)

The true triumph of reason is that it enables us to get along with those who do not possess it.  -  Voltaire

#Eye4HK
#EyeforHk
#NoPoliceBrutality

鬼武者 發表於 22-8-2019 08:44 PM
都係個句,自警方承認有放臥底入示威人士入面時,你所講既衝擊,到底係邊個挑釁出黎根本冇人知。

而純邏 ...

係咪臥底帶頭衝呢樣嘢我都有諗過,但如果真係一啲過激示威者做出其他示威者唔認同嘅行為,咁下一次嘅示威人數就一定會大大減少,因為大家根本唔想破壞,但現時所見,似乎唔係咁嘅情況,而且帶頭破壞對政府並冇實質好處。中國而家已經係強硬到對住美國都唔俾面,佢要強迫香港加任何法例都由佢話事,亦唔好諗住其他國家會為香港人伸張正義,打下嘴砲,抽下水就會。我唔覺得香港政府要搞呢啲小動作嚟增加自己麻煩,所以我偏向臥底係為咗拉人比較合理。

當然以上都係我靠估,冇任何理據支持。
其實有眼見,只要 popo 真係刻制自己,唔一去到現場就亂發煙霧彈,胡椒彈,個情況就可以好快平復落黎

瀲光夜如是,昨晚元朗如是

始終人民既憤怒是來自於政治問題,只要訴求得不到回應,那怕 popo 日日請食無限個彈

所以,如果呢度咁啱有良心既 popo 行過睇到,希望您地可以明白到前線示威者要對抗的並不是您們,而是係後面既柒娥政府

可以的話,留留手,不要再傷害年輕人了,不要再失控在鬧市亂責罵,開罪普通市民了

只要憑良心,好多事還是可以收補的
benbenben4213 發表於 23-8-2019 12:34 AM
其實有眼見,只要 popo 真係刻制自己,唔一去到現場就亂發煙霧彈,胡椒彈,個情況就可以好快平復落黎

瀲光 ...

都係果句,我見識少,有邊日係示威者企定定、乖乖地,警方一去到現場就亂發煙霧彈,胡椒彈嘅,請話俾我知。

唔駛多,一段就夠,唔該晒!
鬼武者 發表於 22-8-2019 04:11 PM
我嚴重懷疑佢曲解「良知」嘅定義⋯⋯

向佢行文中發現佢嘅「良知」係「使用暴力後嘅藉口/掩飾」。

「良知」嘅定義其實好難講,個人而言,一個人犯咗法,甚至殺咗人因為冇引渡條例而唔能將佢繩之於法,係好冇天理嘅一件,唔俾法例通過果啲人,先至係「冇良知」。

逃犯條例最大爭議唔係法例本身,而係送去嘅係中國大陸。喺大部份、應該係全部示威者嘅心目中,大陸政府係十惡不赦,無惡不作,於是呢種條例一定係有陰謀,一定係惡法。

盡管條法例未通過,連一件案例都未有,大家就一口咬定,因為狼來了的故事香港人聽得太多,已經冇人會相信中央政府。

咁我想問下,一件未發生,而大家喺毫無理據嘅情況下認定一定會發生,定義上算唔算係「冤枉」,或廣東話中嘅「老屈」?

喺一個雙方都係猜測嘅情況下,點解話反對立法嘅係「有良知」,而讚成嘅就係「冇良知」?抱住嘅係乜嘢理據?到底係乜嘢,令大家可以理直氣壯地自認所做嘅事係「有良知」?
benbenben4213 發表於 23-8-2019 12:34 AM

瀲光 ...

你又黎倒果為因,其實士威者一早克制自己,
唔好以為自己出發點大於一切,周圍搞破壞,不合作影響市民生計,警察唔會出手,
市民當中唔會有被憤怒掩蓋理智既人出黎反擊,唔會有人因為生計嚴重受損出黎斬人,
佢地一開始周圍搞事,破壞行為係對所有人身心都有影響的,
社會分化,家庭關係破裂,街上人心惶惶,一切都係暴力示威所導致,唔好賴人
shiufon 發表於 23-8-2019 01:08 AM
「良知」嘅定義其實好難講,個人而言,一個人犯咗法,甚至殺咗人因為冇引渡條例而唔能將佢繩之於法,係好 ...

咁你返大陸算把啦
shiufon 發表於 23-8-2019 01:00 AM
都係果句,我見識少,有邊日係示威者企定定、乖乖地,警方一去到現場就亂發煙霧彈,胡椒彈嘅,請話俾我知 ...

未去過你就收聲啦
shiufon 發表於 23-8-2019 01:08 AM
「良知」嘅定義其實好難講,個人而言,一個人犯咗法,甚至殺咗人因為冇引渡條例而唔能將佢繩之於法,係好 ...

師兄好客觀睇成件事,我絶對認同。無奈香港實在太多人對大陸太偏見,亦冇客觀咁去了解成件事,所以真係好難去同呢班人討論落去
roywong 發表於 23-8-2019 08:03 AM
師兄好客觀睇成件事,我絶對認同。無奈香港實在太多人對大陸太偏見,亦冇客觀咁去了解成件事,所以真係好 ...

就好似Panzer正能量大大咁樣囉