Toysdaily 玩具日報

樓主: benbenben4213

[分享討論] 警。狗

[複製鏈接] |關注本帖
newnov 發表於 26-8-2019 03:03 AM
國民黨一早衰左了,講腐敗佢唔係第一都唔使敗走台灣啦!而家淨係做到美國條狗腿而已。
你想講中國可以做 ...

咁我同你講,國民黨再腐敗,都係敗左自己的政權同無收回琉球,共產黨為左打倒國民黨,賣左一大片國土俾蘇聯,南海十一段送左2段俾越南,俾印度食左一片領土,依個就是你自以為自由中國永遠都唔會俾你知既真相
鬼武者 發表於 26-8-2019 06:37 PM
得嘅明晒。

只准人愛國,不准人愛港。

”得嘅明晒。
港人不能有優越感,但就要為大國掘起而自豪。
白人係咪至上我真係唔知,但"chinese"呢隻字向國際間難聽過粗口就的確係事實“

中國在國際間受唔受歡迎都只係睇下國與國利害關係,
咁多人反對同排擠下中國依然可以不斷壯大國力,中國的確值得自豪。
我同其他反暴力既市民一樣都係愛港,唔想睇到破壞行為分化社會,教壞下一代,
愛國同愛港兩者並無衝突的。
shiufon 發表於 26-8-2019 05:21 PM
睇到呢啲片真係好嬲,頭先警方記者會,港台記者重問點解班警察唔留喺車等支援而要落車拔槍,我真係想問班 ...

香港媒體係唔客觀持平的,好似機場示威個日電視只係播某一兩個外國人講“都好和平呀,大家有自由呀”
網上睇到有外國人反問示威者香港有咩腐化,班示威者就係咁問人係咪只係顧自己利益,
大佬人地外國人都唔係老馮要覺得你爭取自由係大曬,可以隨意剝奪他人自由啦,仲要做法毫無意義。
仲有其他外國人好想返屋企,又喊又嘈,以上片段你都唔會在香港電視中見到,
外國媒體見到料相信又係刪除當睇唔到,全力支持班示威者搞亂社會,自由大過天。
newnov 發表於 26-8-2019 07:01 PM
”得嘅明晒。
港人不能有優越感,但就要為大國掘起而自豪。

「中國在國際間受唔受歡迎都只係睇下國與國利害關係」

其實面係人地俾,假係自己丟。
大陸人出國做幾多丟架行為全世界睇入眼中,泱泱大國向禮節上卻不能同世界標準接軌,窮得只剩財大氣粗既銅臭味⋯⋯
鬼武者 發表於 26-8-2019 08:08 PM
「中國在國際間受唔受歡迎都只係睇下國與國利害關係」

其實面係人地俾,假係自己丟。

你自己都識講,
面係人哋畀,假係自己丟。
班暴徒唔塞路唔掟磚唔掟汽油彈D警察邊個得閒陪你係外面癲?
你估放催淚煙開水炮車真係好過癮?
都之前ching講果句啦,有邊次係示威人事坐定定係度乖乖地守秩序遊行都會無端端俾警察放催淚煙嘅...唔使多,一條片就夠。
Meteor.X 發表於 26-8-2019 08:48 PM
你自己都識講,
面係人哋畀,假係自己丟。
班暴徒唔塞路唔掟磚唔掟汽油彈D警察邊個得閒陪你係外面癲?

首先,就我所知個集會和唔和平唔係射催淚彈既誘因。理論上就算集會和平,叫極唔散都可以射。

但射完示威者撤退緊時再追住毆打呢D就真係唔知咩指引⋯⋯

另外,近月更出現一堆向街頭完全無示威人士情況下亂放催淚彈,更加不明所以⋯⋯

最後再提一提你,你講緊既暴徒有50%機會係警方卧底。

兜兜轉轉,永遠唔講由無形嘅制度暴力開始,
永遠淨係識講:哦!你行完唔走,企出馬路……

唔理你幾多百萬人行完,唔回應;留,打!
咁唔係暴力?

https://www.youtube.com/watch?v=77xWR0agV2I
一條片睇曬民心所向

諗下如果係警察入商場,有咩待遇啦

呢D野我好少出聲,見大家熱烈討論,我又回下。

利申:我係淺黃

覺得香港人本身就係咁,外面中國人樣,腦內鬼佬思想,血入面留有中國人劣根性。同龍珠一L樣

悟空從來冇果D什麼撒亞人驕傲,戰鬥民族榮耀。佢生於地球就係地球人,佢自己都係咁認為。
比達起初唔明,佢自己都想打破菲利要統一宇宙嘅霸權,為嘅唔係撒亞人民族可以稱霸宇宙,而係回復一個屬於自己嘅星球,有番個家,因為佢個星球比菲利滅左。
後來佢明喇,係地球都可以有自己嘅家嘅,就係地球生下一代

有一日菲利變左全身金色,以為自己最勁,第一時間挑悟空比達機。其實以佢實力已經可以稱霸大部份宇宙,卻容不下一個地球。。。所容不下的,其實只係佢心底裡好清楚,佢唔夠悟空打。菲利要再來搞,ok,悟空比達咪打lor,以前比你滅左一次星球。依家仇人見面有咩道德唔道德,有證據定冇證據。十幾個人圍菲利一個唔公平?大佬,依家好似唔係武道大會wor。

所以依家網上D片我睇過就算,邊個打邊個先,有守法冇守法我唔深究,大家各施各法。菲利唔再來搞就得

其實。。。菲利都可以學下比達,結果會幾好,大家都開心

比喻得好好  發表於 28-8-2019 11:00 AM
比喻太好,比起果D打菲利飛機、short上腦回覆,高下立見  發表於 27-8-2019 09:50 AM
有趣的比喻!!!  發表於 27-8-2019 08:57 AM
G3X
可惜,始終對牛彈琴,思想唔同就係唔同,辛苦師兄打咁多字  發表於 27-8-2019 07:27 AM
比喻得好好呀,師兄  發表於 27-8-2019 01:10 AM
shiufon 發表於 26-8-2019 12:07 PM
好啦騎劫咗賓賓賓師兄個甫士咁耐好抱歉,講返玩具本身,Dekamaster係我好鐘意嘅人物,記憶中好似係第一個會 ...

多謝您先 shiufon 兄,難得您肯放下一點點討論時間,講番隻玩具

小弟文筆不好,腦筋轉得慢,所以唔可以好似各位師兄咁將心中見解都寫出來,唯有用影相方式把心中所想向大家表達

雖然您跟我在政治立場上各有不同見解,但在於玩具呢方面既喜好,我地是一致的,更難得 shiufon 兄都係超級戰隊愛好者,實在欣喜,畢竟現在係 TD 出分享帖係無人會回覆讚好了

講番特搜戰隊,劇情比較成人向,所以我地大朋友都會覺得好睇,狗官就更加係戰隊系列裡長輩級別裡數一數二的有型,百人斬都真係過左咁多年仲會記得既劇情

小弟當年都鍾意菊地多過木下,因為佢細細粒又卡娃E,不過前兩年出左套 10 年後劇場版,見到佢,只能嘆一聲歲月不堯人了

至於呢隻狗官玩具,見到孩之佬既技術係比以前美玩公仔好好多,但始終不能同 SHF 比較,所以其他幾隻戰隊戰士都唔會入手了

唯有寄望有朝一日死 line 會重生啦

P.S. 其實小弟早年係 TD 出過好多戰隊帖架嘞,不過因為新生代戰隊實在太幼兒向,完全無動力買戰隊玩具,再加上 D 相原LINK放係 FB 個 SERVER,隔無耐就會失效,變相出 D POST 全部開哂天窗,意興欄柵下就只有心情好先會係 TD 出 POST 了

以下係小弟既一些舊作既 LINK,大家有興趣就去睇下啦 https://blog.xuite.net/benbenben4213/hkblog/137064169 (TD 裡面已經睇唔到 D 相,好彩當時有 BACK UP 去 XUITE)

再一次多謝師兄俾個機會大家,舒緩一下現時氣氛
cchong420 發表於 23-8-2019 05:38 PM
好耐無 login
見 ben 兄個 post 入嚟支持吓

好耐無見嘞,cchong 兄,近來如何,仲有無玩戰隊食玩?

如果仲有,好想睇您既黑版鳥人戰隊呀

codianno 發表於 26-8-2019 09:16 PM
呢D野我好少出聲,見大家熱烈討論,我又回下。

利申:我係淺黃

你個比喻錯左,因為你無啦啦預設中國係奸,呢個同你淺黃血統有關,比喻應該係咁:
撒亞人野蠻,因為有菲利威嚇同教唆 = 接受西方思想的人香港人生於中國香港,被煽動去暴力搞事,
撒亞人覺得地球人太弱,要用武力略奪,就好似部分香港人覺得民主自由最完美,用盡方法強加自己個一套到中國上,其實未諗過自己唔應該再受菲利(美國)教唆。
悟空有撒亞人血統(接受西方思想教育),但佢明白地球人再弱,都有自己優點(好似中國慢慢發展優勢漸露一樣),又唔會去侵擾其他星球人(美國先會),
所以悟空唔會助紂為虐,會企翻地球人呢邊(中國人),抗衡菲利(美國)呢個邪惡源頭,
故事最後菲利被同化,希望我地個世界一樣,美國唔好再咁大美國主義同無恥,
希望佢會明白自己唔應該成日想保持大佬身分就不擇手段,想要強大就用正當手法去搞好自己國家先
完啦,好嗎,第日講返玩具算,講到咩咩幾好,大家妖魔化左咩咩同XX,依加香港無咩人會受架啦,各有各諗法算
dickip 發表於 26-8-2019 09:15 PM
https://www.youtube.com/watch?v=77xWR0agV2I
一條片睇曬民心所向

成班暴徒扮市民,自high當民心向背?
如果係警察,好簡單,成班暴徒扮街坊粗言大罵,警察克制繼續行,
如果市民話佢地班暴徒?成班暴徒衝過黎人多蝦人少圍毆你,
所謂民意就係咁樣製造出黎,呢 D 先係真正既白色恐怖
newnov 發表於 27-8-2019 07:00 AM
你個比喻錯左,因為你無啦啦預設中國係奸,呢個同你淺黃血統有關,比喻應該係咁:
撒亞人野蠻,因為有菲 ...

哈哈,是的。我受外國教育,就是不太相信中國政府,回歸之後有試過接受,試左廿年,真心信唔到,所以佢係我心目中係奸嘅。相反係外國,華人之間關係就好好,好團結,好多互相幫助。呢個係我親身經驗。邊個係悟空邊個係菲利唔重要,況且人人都信自己係悟空果邊。