Toysdaily 玩具日報

樓主: benbenben4213

[分享討論] 警。狗

[複製鏈接] |關注本帖
鬼武者 發表於 29-8-2019 12:07 PM
我都覺得大開眼界⋯⋯平時自己返工個度清一色深藍同事(冇計執法部門唔少都係慈母個邊轉嚟,whatspp收埋 ...

依個POST某一兩個真係藍到咩咁,D阿叔最多嘈十幾句,中國好美好,直頭係一個偉大國家.係個果國家的人就唔可以反感,有意見,依D見解真係現實同其他討論區,FB依D見唔到
newnov 發表於 29-8-2019 06:50 AM
無錯,其實件事講到尾都係一個身分認同既問題,
同埋個人點睇社會同自己既關係,
有人覺得係個政府唔得, ...

身份認同?
見到自己國家走向極權,香港政府破壞司法制度,中共貪腐且無須申報資產
藍絲永遠唔會去理解社會信用制度,永遠唔去知立法程序沒有暫緩只有撤回,更加唔會去諗包庇黑社會,大陸公安扮記者
同樣示威者永遠唔理解中下層警察只是打份工,去沖擊警察當然會反擊示威者
不過,大是大非上,中國只要有這班貪污腐敗極權無賴存在,中國人民永遠都會受害,今天香港不發聲,明天香港發不了聲
newnov 發表於 29-8-2019 06:34 AM
你覺得一個人可以搞好國家?
中國人大都支持自己國家,有人永遠只睇負面,呢世都滿足唔到佢地。
佢地不停 ...

我梗係唔係話你一个人可以攪好国家啦!我係问你攪得用咩方法可以攪好个咁嘅國家呀!定係你覺得呢个國家已經好到不能再好,唔需要改進呀?

Excellent!  發表於 29-8-2019 11:27 PM

你依D唔係叫樂天知足,係犬儒,懦夫一个,成日話依D唔關我事,果D又對我無影響,最緊要係有錢揾就得,我乜都唔理,連自己下一代最基本嘅人權比人剝奪埋都無動於終!無同理心,不理他人死活,以為自己可以倖免?第日你就知,到時你就会後悔今日無反對過暴政!
chhnpng 發表於 29-8-2019 08:44 PM
你依D唔係叫樂天知足,係犬儒,懦夫一个,成日話依D唔關我事,果D又對我無影響,最緊要係有錢揾就得,我 ...

You are damn right !!!
藍絲唔會諗咩係社會信用系統,送中後幾十年香港會仲專制過内地,有d咩貪官污吏,死人榻樓都唔會有法律制裁
中國一百年反封建反帝制盪而無存,俾依班人咁害下幾代人,依班藍絲死左會如何面對列祖列宗,又如何面對後代?

一邊响度破壞一邊以為自己係正義
唔停手嘅人係最可恥嘅
既然班無知嘅人要引火自焚就無謂講咁多
由得佢哋自食其果算啦
我淨係信無論有幾多人出嚟
無論點反坑點破壞,共產黨都當你死嘅
因為香港嘅軍事力量連共產黨嘅百份之一都冇
咩反坑交涉嘅條件根本唔存在
唔停手引火嘅話第一個就燒親自己

其實有一點好可悲,就以新屋嶺事件為例,

政府知道發生咩事,只係暫時當冇事。
警方知道發生咩事,仲講大話指冇咁嘅事。
正常人知道發生咩事,但佢地只能抗議要求撤查。
撐警人聽過有件咁既事,但佢地選擇相信有人誇大事實,變相鼓勵/包庇警方呢種行為。

如果咁都仲可以支持佢地,總有一日每間差館都係新屋嶺,每架警車都係新屋嶺,每個暗角都係新屋嶺⋯⋯

到時我只能祈求各位既子女能入到政府/警方成為佢地既一員,否則任何普通市民只要有一秒鐘既信任,跟左佢地走入暗角/上車/返局,後果不堪設想。

人類總係重覆緊相同既錯誤。
爬晒文,辛苦各位師兄討論。
兩個感受:

第一係欣賞 TD 管理層專重言論自由,由得我o地天南地北亂吹。

同時我亦觀察到,由於管理層o既尊重,會員自然都好自律,剩係主力玩呢個post 。
雖然搞到個 post 長期置頂,但係唔會遍地開花,出現大量抽水 post ,終至會員同管理員對抗,不可收拾。
而唔o岩睇o既會員,自然唔會入o黎。

第二係........同無數其他討論區一樣,已經係地動說地平說之爭,永遠改變唔到你對手o既立場,不過旁觀o既人有時都有得著。
小弟深黃,o係幾位偏黃師兄留言得到一D 資訊,獲益頗多。
亦真心、真心,從偏藍師兄處見到一D 角度,自己係從未諗過o既。

Long time no see!  發表於 30-8-2019 09:33 PM
鬼武者 發表於 30-8-2019 09:05 AM

我們知道他們在說謊,
他們也知道自己是說謊,
他們也知道我們知道他們在說謊,
我們也知道他們知道我們知道他們說謊,
但是他們依然在說謊。
鬼武者 發表於 30-8-2019 09:05 AM

你不如祈求班暴徒早日收手,
咁你就唔使成日倒果為因,選擇性失明。
明知係暴徒出手在先,你要警察咩都唔做?比人用刀刺背,被人用棒球棍打,比人圍毆?
而家如果有人失去理智,唔理係邊個都好,暴力同邪惡源頭只有一個,就係暴徒。
chhnpng 發表於 29-8-2019 08:34 PM
我梗係唔係話你一个人可以攪好国家啦!我係问你攪得用咩方法可以攪好个咁嘅國家呀!定係你覺得呢个國家已 ...

中國發展得好好,一路會好落去,
社會問題一定會出現,解決就得,唔使兜個大圈改制度,
你覺得民主係唯一選擇,我見到民主國家既人放任自流,不受約束,無咩好羨慕
chhnpng 發表於 29-8-2019 08:44 PM
你依D唔係叫樂天知足,係犬儒,懦夫一个,成日話依D唔關我事,果D又對我無影響,最緊要係有錢揾就得,我 ...

第日你就知自己幾咁天真,
今日爭取所謂人權只會令你失去更多,你唔明都無所謂,
爭拗亦無謂,反正大家唔會轉呔,
讓時間證明一切。
以為TD有幻想自己係Bandai/高達代言人的傻佬一日到黑洗版已夠癲,估唔到仲有咁多撐警舐共嘅深藍…

Hi ! Long time no see!  發表於 30-8-2019 09:31 PM
G3X
2,3年無係依到見到D咁特出的人  發表於 30-8-2019 05:29 PM
newnov 發表於 30-8-2019 04:14 PM
第日你就知自己幾咁天真,
今日爭取所謂人權只會令你失去更多,你唔明都無所謂,
爭拗亦無謂,反正大家唔 ...

記得衛斯理响youtube講過香港有人抗爭
就好似條魚離水嗰陣fing幾下咁係自然反應
阻唔到