Toysdaily 玩具日報

樓主: benbenben4213

[分享討論] 警。狗

[複製鏈接] |關注本帖
鬼武者 發表於 31-8-2019 08:50 PM
其實佢係身在曹營心在漢!

你睇佢表面不斷講暴徒暴徒犯法犯法,但言語間又支持示威者,又同佢地打氣叫加 ...

我以為你係理性討論,點知原來到最後都係同暴徒一樣玩抹黑,
你唔鍾意中國,睇唔到佢進步,係因為多年來受香港媒體偏頗報導影響,
我好多野都係上網睇翻黎,你咪又係一樣,
你扮咩香港小市民,抹黑我係咩藍咩黃,我有無標籤過你地任何一位?我只係一個支持獨立思考既人,從來唔會將自己歸納任何一個陣營。
我只不過在今次呢件事上我反對暴力示威破壞毫無意義,
咩叫示威前線區?今個星期邊度有旺角示威?
我唔知你係受咩刺激,之前你既發言都比我睇到有參考價值既資料,
我駁還駁都有所反思,但你似乎開始唔再理智,同你上面位朋友一樣,開始玩抹黑

Ching終於上水報平安,見你尋日成晚坐失蹤左真係好擔心,幾驚你唔知邊度俾popo夾左,總之你向前線小心D!好多卧底!唔好亂信陌生人!加油!!  發表於 1-9-2019 11:38 AM
大凱撒 發表於 31-8-2019 11:58 PM
請newnov自己看一下這個圖,解釋一下誰是暴徒。敢問警察的職責是什麼?在港鉄車廂發射胡椒彈?自己先食一個 ...

其他討論區都睇到堆相來自一條片,
一條只有速龍小隊打呢班人,
但背後原因係咩?唔好斷章取義睇野啦唔該,
我而家開始都要睇野睇全面,我唔想再無意變左煽動者,比人將我歸入咩顏色,我相信好多市民都係一樣,唔想變咩色咩色,只係對見到的事實有自己睇法,
個種係唔係都叫人五毛,深藍深黃共狗既人,唔該你收皮。

呢條係電視只播速龍打人https://m.youtube.com/watch?v=yrIo0KGS74g
呢條係點解會有警察
https://m.youtube.com/watch?v=iRzh5ZDz0lQ

呢條係另一個報警原因
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2174654022830348&id=1414904585471966

waiwaiwai326 發表於 31-8-2019 10:17 PM
'犯法的行為是不對的' 這句看似最合理不過的說話, 在現在的處境下,似乎不再是那麼清晰,相同的集會或遊行,  ...

你講得岩,而家仲講雞先蛋先都無用,我都唔想再講,
因為事已至此大家都唔會改變立場,
件事已經變左一個惡性循環,
一邊想要訴求得到回應但唔會成功,
一邊想停止暴亂回複秩序又係唔會成功,
兩邊都得唔到自己想要的,警察繼續做磨心。
呢個僵局係雙方都為爭一口意氣之下難以打破。
newnov 發表於 1-9-2019 04:45 AM
其他討論區都睇到堆相來自一條片,
一條只有速龍小隊打呢班人,
但背後原因係咩?唔好斷章取義睇野啦唔該 ...

示威者同中坑在紅線車打交
警察在綠線車亂打人

究竟成咩理由?

抑或警察已經因為區區被媽,仇視整體香港人?

暴力是...
Violence is…

警察集會,政府默許。
Police rallies, the government allowed.
其他公務員集會,政府表明追究。
Other civil servants’ gatherings, the government declared they would pursue responsibility.

警察誤打途人,政府沒有遣責,警察亦未有道歉。
Police beat up passers-by, the government did not condemn nor did the police apologise.
示威者擾亂公眾秩序,政府強烈遣責。
Protestors disrupted public order, the government condemned them strongly.

警察圍毆示威者,政府視若無睹。
Police surrounded protestors to beat them up, the government turned a blind eye.
示威者圍毆警察,政府強烈遣責。
Protestors surrounded police to beat them up, the government condemned strongly.

撐警人士把多面國旗棄於垃圾桶內,政府沒有遣責。
Pro-police individuals tossed the PRC national flags in the garbage bins, the government did not condemn.
示威者把一面國旗丟入海中,政府說挑戰中央權威。
One protestor threw a PRC national flag into the sea, the government said it was a challenge of the authority of the Chinese government.

白衣人手持木棍在警察身邊走過,沒事發生。
White-shirt people holding batons walked past police, nothing happened.
黑衣市民在示威地點路過,警員指他有伸縮長矛。
A black-shirt civilian passed by protesting sites, police accused him of having an extendable machete.

白衣暴徒被捕,可以保釋,亦未被正式起訴。
White-shirt mob got arrested, allowed bail and yet to be charged.
示威人士被捕,不准保釋,短時間內被送上法庭。
Protestors got arrested, no bail allowed and were sent to court quickly.

這種選擇性的遣責/執法合理嗎?
Is such selective condemnation and execution of the law reasonable?

我不會跟你說,示威者因為有崇高理想,即使違法也是正確。那不是法治。
I won’t tell you, it is fine for the protestors to break the law because they have a noble cause. This is not the rule of law.

同樣地,你跟我說,警察因為維持治安,即使違法也是正確。我一樣不認同。那一樣不是法治。
Similarly, if you tell me it is fine for the police to break the law because they are trying to maintain order, I won’t agree it either. This is not the rule of law.

法治是示威者/警察/黑社會/市民/高官懷疑犯法後都同樣得到公正裁決,都受到法律制裁。那就是法治。
Rule of law is everyone (protestors, police, gang members, civilians and high ranking officials) receives the same fair judicial process when they are suspects for breaking the law. This is the rule of law.

當政府不是一視同仁地對待社會上每一個人,選擇性起訴部分人,但卻對另一部份人的違法行為視而不見,那就不是法治,而是打著法治旗號的人治。
When the government is not treating everyone in the society equally, but selectively and arbitrarily prosecuted certain people, and turned a blind eye to others’ illegal actions, that is not the rule of law, but the rule of men disguised as rule of law.

暴力不是市民走上街頭發聲。
Violence is not civilians going to the streets to voice their view.
暴力是市民走上街頭發聲後,政府隨即宣佈二讀如期。
Violence is after civilians going to the streets to voice their view, the government immediately announced the second reading of the extradition bill would proceed as scheduled.

暴力不是立法會爆了多少塊玻璃。
Violence is not about how many glass panels were broken at the Legco building.
暴力是政府以行政手段強行剝奪市民的被選權。
Violence is the government using executive measures to take away civilians’ right to be elected.

暴力不是我把心聲貼在連儂牆上。
Violence is not putting my thoughts on Lennon walls.
暴力是你一樣可以把心聲貼在連儂牆,但你卻寧可滅聲。
Violence is silencing others when you could also put your thoughts on Lennon walls

暴力不是多少白衣人打人。
Violence is not about how many white-shirt mobsters beating up civilians.
暴力是警察視若無睹,轉身離去。
Violence is police turning a blind eye, and literally turned their backs.

暴力不是示威者堵塞馬路。
Violence is not blockage of the roads by protestors.
暴力是警察堵塞所有去路再射催淚彈。
Violence is police blocking all the exits and then shooting tear gas at people.

暴力不是記者質問特首。
Violence is not reporters questioning the Chief Executive.
暴力是特首被記者質問,轉身就走。
Violence is the Chief Executive turned and walked away when being questioned by reporters.

政權對異見聲音的冷待,才是最大的暴力。
Authority treating dissent with indifference, that’s the biggest violence.

From CityU - 甘炳光博士 Dr. KAM Ping Kwong

《不要只比like 請手動轉》

Please share, not just like

hi ,大哥! :)  發表於 2-9-2019 10:04 AM
我本身支持警方執法,但尋日太子站的確係過份咗,應該話係過份晒。

列車已經停咗,外面又包圍晒,甕中捉鱉,要拉破壞設施嘅人可以逐個檢查乘客有冇工具,有冇口罩,真係唔需要喺車廂追打,重下下打頭,流到一頸血,分分鐘成世有後遺症,甚至會死。破壞設施係唔啱,但尋晚發生嘅事拉已經夠,係唔需要用武力,重係咁大嘅武力。

無論係示威者也好,無辜乘客也好,希望大家都冇事。犯法受到制裁好合理,但過份武力真係唔應該,希望警方可以克制,亦希望事情唔會走向更壞方向。
shiufon 發表於 1-9-2019 03:56 PM
我本身支持警方執法,但尋日太子站的確係過份咗,應該話係過份晒。

列車已經停咗,外面又包圍晒,甕中捉鱉 ...

其實這正正是我開這 post 的原意,經過琴晚,如果有師兄仲覺得呢班以「正義」之名濫權濫暴既警狗係做得無錯既話,您地根本就係助紂為虐的笨柒

「善有善報,惡有惡報,若然未報,時辰未到」

有一日您地或您地身邊人遇到呢班狗,俾佢地仆頭,生命有危險,您唔好怪人,您地只能怪自己,為何當初唔制止呢種暴行

就說了,
把別人說成狗這種沒道理的煽動仇恨發言,
只能渲洩一時之氣, 結果只會令人感到抗拒,
我一直都不支持
那些一直無差別地將警察喚作狗的行為,
事實已證明不單止沒有幫助爭取想要的訴求,
只是白白將雙方推向敵對的對立面,

抹黑對方試圖抬高自己, 已經行不通。

看事實說事實就足夠了,
警察裡面有惡意用私刑的害群之馬,
示威者裡面有惡意犯法的暴徒假市民,
全部都該受到制裁、
不應在言語上包庇姑息縱容。
過多的個人感情渲染, 無助於解決問題。

當一個人一直不斷叫別人是狗,
卻又期望口中所說的狗把自己視作人去尊重,
那是甚麼思維?只會令人覺得這個人自相矛盾...
又嚟!
一開始放大中途對自己觀點有利嘅畫面,
方便指責示威者叫人做狗。前因?咩前因?
描述到兩邊嘅過失均等一樣,8/2都講到5/5,
講到自己看得全面,好中立……

冇嘢啦…
benbenben4213 發表於 1-9-2019 08:31 PM
其實這正正是我開這 post 的原意,經過琴晚,如果有師兄仲覺得呢班以「正義」之名濫權濫暴既警狗係做得無 ...

抽女人水當睇唔到,依加無差別攻擊都話只係某部人操守問題,樹大有枯枝
我,我,我認呀,認為...........下刪一億萬字
G3X 發表於 2-9-2019 07:11 AM
抽女人水當睇唔到,依加無差別攻擊都話只係某部人操守問題,樹大有枯枝

係唔講到係差佬都係衰人
見差佬就鬧人黑警先叫有人性?
你擺明响度無差别歧視差佬
BRS 發表於 1-9-2019 09:37 PM
就說了,

你睇下你對落兩編文
已經信揾尐唔係佢岐視人嘅立場黎鬧
慳番啖氣好過啦

BRS
這個我也有點意外, 我只是希望這裡的討論氣紛能緩和一下, 沒料到還是觸動到師兄們的神經  發表於 2-9-2019 07:45 PM
BRS 發表於 1-9-2019 09:37 PM
就說了,

耳仔好奇妙,只聽到個「狗」字,講「曱甴」就....magic~~

就說了,
把別人說成曱甴這種沒道理的煽動仇恨發言,
我一直都不支持
那些一直無差別地將示威者喚作曱甴的行為,
事實已證明不單止沒有幫助爭取想要的訴求,
只是白白將雙方推向敵對的對立面,

抹黑對方試圖抬高自己, 已經行不通。

看事實說事實就足夠了,
警察裡面有惡意用私刑的害群之馬,
示威者裡面有惡意犯法的暴徒假市民(假市民?? 就算佢係示威者都係市民呢個邏輯其實好難明咩? 唔好咁易俾政府洗腦啦...嗱,如果有大陸公安扮港警,先真係假市民喎,simple logic, ok?),
全部都該受到制裁、
不應在言語上包庇姑息縱容。
過多的個人感情渲染, 無助於解決問題。

當一個人一直不斷叫別人是曱甴,
卻又期望口中所說的曱甴把自己視作人去尊重,
那是甚麼思維?只會令人覺得這個人自相矛盾...

(By the way, in history, only Nazi tried to dehumanize people and called them cockroaches. Blue ribbons are using the Nazi way.)

以上如果原原本本俾返你都啱用,即係你留言有單向偏頗企圖單向指責一方問題,見師兄你都係明事理嘅淺藍,希望你留意。
ZZGverka 發表於 2-9-2019 09:39 AM
係唔講到係差佬都係衰人
見差佬就鬧人黑警先叫有人性?
你擺明响度無差别歧視差佬 ...

知唔知點解警察有「權力」?

執法人員出班前要入學堂,學識法例、紀律、操守,令上級及市民「相信」自己係「專業」,然後經考核合格先可以出班,繼而先有「授權」。

紀律部隊仲要有穿制服,表示受約束,行為談吐舉止有限制,「要擁有特權,就要受約束」

法例亦寫明公務員係行集體負責制。
若任何公職人真誠執行職務而作出或沒有作出的任何「合法作為」係唔會被追究⋯⋯但不影響政府的任何民事法律責任。

簡單講只要係合法,政府就一定會撐到底;反之如果係不合法,政府理應同佢割蓆,依法處理。另一段則表示,政府有責任為該公職人員承擔因合法/不合法行為而衍生嘅民事賠償。

所以一個警察穿起制服就唔再代表佢自己,佢代表成個警隊,佢代表成個政府。

如果你話樹大有枯枝,一個克警犯法濫權,而政府又視若無睹,默許視為「合法」而作出包庇,即等同成個政府都濫權。

答返你「無差别歧視差佬」呢個問題。正因為警隊係行集體負責制,只要一日個克警冇被繩之於法,自然全部都係克警。

而同樣既道理,唔好意思,係行唔到落「暴徒=曱甴」身上,因為不論市民/示威者/暴徒都係自由個體。既冇法例依據,亦冇特別樣式去分辨。

如果有人支持「曱甴論」,即等同任何人都係曱甴,即自己都係曱甴⋯⋯