Toysdaily 玩具日報

樓主: benbenben4213

[分享討論] 警。狗

[複製鏈接] |關注本帖
newnov 發表於 25-8-2019 08:40 PM
你講到大陸係小學生,香港同外國一樣係大學生?嘩········真係唔知點形容你既自大心理,
你知唔 ...

中國係因為祖宗留落黎國土夠大同人口多先第二經濟體咋,中共建國70年,光是大躍進死人是幾千萬,死亡人數比日本侵略時多幾倍,割左幾個台灣面積既地俾蘇聯,明明國土資源豐富人均gpd比任何已發展國家都低,口口聲聲國民黨有幾腐敗,但自己郤過之而無不及
K動戰士渣古 發表於 25-8-2019 11:58 PM
中國係因為祖宗留落黎國土夠大同人口多先第二經濟體咋,中共建國70年,光是大躍進死人是幾千萬,死亡人數 ...

國民黨一早衰左了,講腐敗佢唔係第一都唔使敗走台灣啦!而家淨係做到美國條狗腿而已。
你想講中國可以做得更好呀嘛?而家中國就係越來越好,你有你抹黑挑骨頭,中國有中國不斷發展。
shiufon 發表於 24-8-2019 10:07 PM
我有睇過段片,佢講得好詳細,當中夾住大量冇實質答案嘅反問詞,「你話呢?」「你估下」「唔駛講喇嘛」, ...

未立法就只能偷偷摸摸去做

立左法就光明正大去拉人搶人了

而且你知唔知條例修訂後港共政府可以幫大陸查封個人財產?呢樣已經夠晒恐怖
K動戰士渣古 發表於 25-8-2019 11:58 PM
中國係因為祖宗留落黎國土夠大同人口多先第二經濟體咋,中共建國70年,光是大躍進死人是幾千萬,死亡人數 ...

無錯

好多人真係覺得係共產黨令到中國發展成今日第二大經濟體

但計我話,係中國大陸本身資源豐富條件優厚,如果唔係被共產黨拖垮左幾十年,可能一早已經超越今日既成就了
美心西餅 發表於 26-8-2019 10:17 AM
無錯

認同   
上面係有錢嘅,窮得只有錢囉。
嘩,講下講下變咗歷史科,唔駛講咁遠,二十年前我第一次上大陸,過咗羅湖橋周地都係斷手斷腳嘅乞衣,兩邊又嚟纏腳黨,直頭覺得呢個係鬼國添。

再近啲十年前,大部份問題仍然係要用黑錢解決,如果你問我中國好唔好,我肯定回你:「咪玩啦,我送間屋俾你嚟住,你嚟唔嚟?」

果時叫我去戲院睇戲我係打死唔去,因為唔知坐隔離果個會唔會打劫我。

但呢幾年嘅變化真係好大,係有種叫人另眼相看嘅感覺。至少我而家可以好放心咁坐喺戲院睇復仇者同哥斯拉。

當然我唔相信當年殺人放火果啲喺呢幾年全部死晒,壞人一定有,而且數量唔會少,處處提防仍然係需要嘅,但就唔應該繼續帶住有色眼鏡睇人。

老實話我唔係想抬高中國,痛恨中國嘅人一生唔去冇問題,亦都唔關我事。

經過星期六日嘅示威,如果你仍然認為今次運動係和平而理性,咁真係冇乜好講。請唔好講果啲只係一小部份人所為,如果其他示威者係唔認同果一小部份暴徒行為嘅話,就應該同佢地劃清界線,別人犯法你喺後面搖旗吶喊去助威,你就係共犯。

好啦騎劫咗賓賓賓師兄個甫士咁耐好抱歉,講返玩具本身,Dekamaster係我好鐘意嘅人物,記憶中好似係第一個會變身嘅長官。(皇牌突撃隊嘅天字一號都識變?果個係行動隊長,重由宮內洋嚟做,我諗冇人會當佢係長官)

不過因為個狗頭實在頂唔順,加上已經有舊版(連基地果SET)所以冇買,睇完賓賓賓師兄啲靚相,諗番起百人斬,心思思又想買返。

講開特搜戰隊,相比多人鍾意嘅木下あゆ美,我更喜歡菊地美香。所以聽到佢嫁猿顏一般市民時,對呢段「戰隊婚」好開心,點知兩年就離婚。後來聽到佢出解禁寫真好傷心,點知睇完原來係偽題目更傷心。舊年佢又嫁,重係特搜嘅吉田友一,希望菊地小姐可以幸幸福福,閒時出多本唔係偽題目嘅寫真集就更好。

sorry,又係講多咗,反正我覺得鍾意玩具嘅唔會有幾個係壞人,縱使對政治嘅睇法有唔同,但抱住童真的心呢一點係冇分別。

咁多謝晒賓賓賓師兄嘅好圖,希望睇到更多您嘅分享。
美心西餅 發表於 26-8-2019 10:17 AM
無錯

其實睇一睇台灣一個島仔,香港一個漁港。用半個世紀時間已經撈得風生水起。

大陸70年先得咁既樣,一個政府有幾多斤両,明眼人一睇就知啦~
xueyue2 發表於 25-8-2019 11:23 PM
实在看不下去了,“香港開埠120年----”这种历史居然也拿出来沾沾自喜。战败之后不得不割地求和,明明是 ...

其實你想表達咩?當年割地已經係事實,及後香港發展好過大陸亦係事實。

唔通就因為當年既恥辱就要重新reboot香港返去漁港?咁你同子華神既魚旦理論有乜分別?

就係呢種自卑劣根性作祟,我得唔到你地唔能夠擁有。有能力就自己爭取返嚟,而唔係日日做個「真奴才」扼殺人地既自由,等候中央開恩。
鬼武者 發表於 26-8-2019 02:21 PM
其實睇一睇台灣一個島仔,香港一個漁港。用半個世紀時間已經撈得風生水起。

大陸70年先得咁既樣,一個政 ...

咁即係話民主係無用架啦,香港半世紀一直都無民主,一樣撈得風水起,
從今以後一世都無民主先可以再度風生水起。
shiufon 發表於 26-8-2019 12:03 PM
嘩,講下講下變咗歷史科,唔駛講咁遠,二十年前我第一次上大陸,過咗羅湖橋周地都係斷手斷腳嘅乞衣,兩邊又 ...

單憑暴徒呢種行為,佢地爭取咩都唔應該支持,大家係咪仲要鬧警察?

https://m.youtube.com/watch?v=fa_wgTXI5dA

鬼武者 發表於 26-8-2019 02:37 PM
其實你想表達咩?當年割地已經係事實,及後香港發展好過大陸亦係事實。

唔通就因為當年既恥辱就要重新re ...

你覺得一個地方歷史發展只係睇一個地方情況?國際環境唔使睇?
我覺得你既港人優越心態仲恐怖過白人至上主義,而且好幼稚。
香港殖民地時代被英國人統治時,可以個個足不出戶坐在屋企生金蛋?
當初香港係轉口港,進出口同大陸關係密切,無人同你買你轉箱貨去你屋企度變銀紙?
50,60年代大量中國人來港,提供勞動力同生產力,當時亦有唔少香港人想要好教育係返大陸讀書,
諷刺地呢班大陸人好多就係而家個班侮辱自己國家既無恥港獨上一兩代人,而家個班在香港出世既自稱純種香港人,真係笑爆人個嘴,
後來發展工業,轉型之後去內地設廠唔係搞內地廉價勞工你有得做生意發達?你又話又唔關大陸事啦,係香港人聰明過人先撈得風生水起。
之後一大堆唔想講,要講就講中國成為經濟強國之後一班心胸狹窄既香港人既心理,
以前比英國人語言上同中國隔離,形成優越感,叫人大陸里,阿燦,
點知倒轉頭要學好普通話,自大變成自卑,對大陸發展時必定出現既社會問題挑骨頭就最容易啦,
又有黑媒同民主政棍班機會主義者係咁推波助瀾,洗盡一代又一代人既腦,而家再有外國勢力煽動,
呢個世界始終有人鍾意反骨,有人忠於自己國家,道不同不相為謀

newnov 發表於 26-8-2019 04:37 PM
單憑暴徒呢種行為,佢地爭取咩都唔應該支持,大家係咪仲要鬧警察?

https://m.youtube.com/watch?v=fa_ ...

睇到呢啲片真係好嬲,頭先警方記者會,港台記者重問點解班警察唔留喺車等支援而要落車拔槍,我真係想問班記者日日圍住暴徒,又唔問下佢地和平示威,點解要帶竹支喺身?

為咗自已所謂嘅正義做乜都得了,真正冇良知嘅到底係邊啲人?
得嘅明晒。

只准人愛國,不准人愛港。

港人不能有優越感,但就要為大國掘起而自豪。

白人係咪至上我真係唔知,但"chinese"呢隻字向國際間難聽過粗口就的確係事實