Toysdaily 玩具日報

樓主: benbenben4213

[分享討論] 警。狗

[複製鏈接] |關注本帖
newnov 發表於 30-8-2019 03:57 PM
你不如祈求班暴徒早日收手,
咁你就唔使成日倒果為因,選擇性失明。
明知係暴徒出手在先,你要警察咩都唔 ...

到嗰日來臨嘅時候,個源頭係邊個已經冇意思,最重要係結果。

掌權者既權力會無限放大,小市民既自由會無限縮細。
太陽之牙 發表於 30-8-2019 05:05 PM
以為TD有幻想自己係Bandai/高達代言人的傻佬一日到黑洗版已夠癲,估唔到仲有咁多撐警舐共嘅深藍… ...

我而家情願見到果D人好過,

呢兩個月睇盡一切被扭曲既野,心已經好累.
尤其係動漫,十居其九都係反霸權,睇住D作品比件扭曲到咁,真係好DEPRESSED
G3X 發表於 28-8-2019 08:01 PM
再講唔知仲有咩作品會俾佢拉低

唉...梗係唔好係度講.拉一套作品已經好夠...
鬼武者 發表於 30-8-2019 05:51 PM
到嗰日來臨嘅時候,個源頭係邊個已經冇意思,最重要係結果。

掌權者既權力會無限放大,小市民既自由會無 ...

但我而家已經見到班暴徒橫行無忌既權力無限放大,
市民既返工、享受假期,發表意見既自由全部都不斷委縮
使用暴力次序:
1.政府先以制度上嘅暴力,令市民動彈不得、硬食
2.市民(唔係只顧自己、不理公義嗰啲)自衛抵抗這無形暴力

newnov 發表於 30-8-2019 06:16 PM
但我而家已經見到班暴徒橫行無忌既權力無限放大,
市民既返工、享受假期,發表意見既自由全部都不斷委縮 ...

試問佢地有咩權呢?橫行無忌嘅最後一樣要送上法庭接受法律制裁,最少事實係已經拉左百幾個過堂。

犯法後承擔後果先係法治嘅表現。相反差佬白衣人濫捕濫權濫用武力,無需有後果。呢啲先係破壞法治禮樂崩壞嘅先兆。

你覺得返唔到工,放唔到假係冇自由?冇人鎖你向屋企,你仲有大把方法返工,放假。不為也,非不能也⋯⋯

睇下某魚翅航空,出埋email俾所有員工唔準討論政治,某2日更唔準放假,否則必定炒魷,呢啲先係真真正正冇自由⋯⋯
鬼武者 發表於 30-8-2019 07:06 PM
試問佢地有咩權呢?橫行無忌嘅最後一樣要送上法庭接受法律制裁,最少事實係已經拉左百幾個過堂。

犯法後 ...

警察犯法一樣會受法律制裁,所有做過破壞行為的暴徒一樣,
你所講既其他歪理我唔同你拗了,同意你的會支持你的,放心。
市民自由同生計相比起你地心中(唔知點實踐的)理想,根本不值一提,你地加油。
thx 發表於 30-8-2019 07:00 PM
使用暴力次序:
1.政府先以制度上嘅暴力,令市民動彈不得、硬食
2.市民(唔係只顧自己、不理公義嗰啲)自衛抵 ...

政府制度上有咩暴力?搞到好似而家咁?我睇唔到。
我只見到暴徒小題大做,越搞越大,騎虎難下。
不過佢地而家行為都難以自圓其說,淨係可以繼續一味抹黑搏取同情。
民生經濟問題,佢地都係當睇唔到。簡單走出旺角睇下幾冷清就知經濟點樣受挫,
佢地可以當完全唔關自己事,不過後果始終係全香港一齊承受。
newnov 發表於 30-8-2019 08:41 PM
你所講既其他歪理我唔同你拗了,同意你的會支 ...

親!原來你都黃絲!怪錯咗你添!放心你支持佢地既聲音佢地一定收到!大家一齊加油!

唔駛怕醜,約定你聽日一齊出嚟行街!
newnov 發表於 30-8-2019 08:49 PM
不過佢地 ...

唔回應……
我係話政府「唔回應」,淨係呢招已經夠暴力

(我好認真咁講幾句,睇/覆呢個po嘅大家都唔係弱智,
啲扮傻說話講出嚟㜺嘥大家時間)
newnov 發表於 30-8-2019 08:49 PM
不過佢地 ...

旺角冷清?我係旺角做零售,條數一樣爆

你又有無行過落信和/現時點呀?

好多人喎,你個旺角同我個旺角差咁遠既?

政府制度上有咩暴力?係你唔覺得有暴力姐

今時今日年輕一輩,排公屋十年都未上到樓,樓價貴到打一世工都買唔起

醫療制度又唔完善,人工又追唔上通脹

呢d係佢地唔努力?係邊個玩佢地先?

你上左岸就緊係unun腳話佢地暴力

係呀,佢地都有犯法,所以而家咪拉左九百幾人,咁警察呢?

警察濫權連追究都追究唔到,唔通所有指控都係屈佢地?

算啦,始終古朗基同人類就唔岩,溝通黎曬氣

係喎,重有古朗基,隔咁耐唔記得,以為得another Kuuga  發表於 30-8-2019 11:29 PM
newnov 發表於 30-8-2019 08:41 PM
你所講既其他歪理我唔同你拗了,同意你的會支 ...

"警察犯法一樣會受法律制裁,所有做過破壞行為的暴徒一樣"
元朗果間警署收到市民受襲,無警員出現,嚴重瀆職,怎麼到現在也沒人停職?
"市民自由同生計相比起你地'心中(唔知點實踐的)理想,根本不值一提,你地加油。"
唔係612班青年冲入立法會,送中一早過左,6.9百萬人上街,政府照想要送中,616兩百萬人上街,就想用暫緩呃人,俾人踢爆立法程序無暫緩,就想用停止立法呃人,不過到今時今日,送中依然在份立法程序表上,一個又一個大話,就連解決陳同佳案既初心都是大話,機場果單解決唔到,就搵個公安特務搧動示威者,俾班示威者捉住黎打就扮記者,點知唔夠一日就俾人爆料有2個名而且仲係因為大陸無私隱先知佢係公安!
成個大陸同香港政府無恥到咁,班示威者暴力行為我固然不同意,但大是大非上,反送中就是反送中,警察未審先私刑就是警犬
Y.I.N 發表於 30-8-2019 10:01 PM
旺角冷清?我係旺角做零售,條數一樣爆

你又有無行過落信和/現時點呀?

你條數爆就得?好似你先係不理他人瓦上霜喎,
我就係行過信和現時點仲有女人街波鞋街,你以為全世界人淨係買玩具過日子?
你個種年輕人買唔到樓論點就係班泛民煽動年輕人既技倆,我父母一輩同好多人一樣都三十幾四十先上到車,
靠既係努力搵錢同儲錢,唔會亂使錢,唔係搞上街遊行,
而家好多年輕人未努力過就先認定自己無將來,無樓你就使少D啦,個種消費模式想買樓?除非靠父幹,
我地身邊好多親戚朋友買樓都靠父幹,
無父幹咪自己幹lor!
都未認真付出同挨過又要大花筒,一出社會就要高薪厚職,光明晉升前景同買車買樓生BB?
你覺得民主自由就全部比到曬上述所有野比你?
內地人而家買樓基本無難度,個個唔係父幹就祖父幹,自己買,亦得,買到樓就滿足嗎?咁就希望快點一國一制仲實際
thx 發表於 30-8-2019 09:37 PM
唔回應……
我係話政府「唔回應」,淨係呢招已經夠暴力

你放大左個條例既影響,我唔覺得條影響到一般市民,只係身有屎既人先會驚,你話唔回應係暴力,
我唔覺得佢點樣威脅到我,所以只係大家立場唔同,
正如你可以覺得出街破壞都唔係暴力,我夠覺得你係選擇性智障
K動戰士渣古 發表於 30-8-2019 11:00 PM
"警察犯法一樣會受法律制裁,所有做過破壞行為的暴徒一樣"
元朗果間警署收到市民受襲,無警員出現,嚴重 ...

多謝你提醒,沖入立法會破壞,侮辱國徽國旗都未找數,
而家暴動隨時出現,警方要全力應對,憑咩要為左你少少輿論就自亂陣腳先?
佔中個幾個警察打人都要坐監,前車可鑒,
我覺得大家要公平理性少少,香港警方都係好公允既。