Toysdaily 玩具日報

樓主: benbenben4213

[分享討論] 警。狗

[複製鏈接] |關注本帖
newnov 發表於 27-7-2019 10:38 PM
今日香港警察又打贏漂亮一仗,背後外國勢力「煽動」技倆又再徒勞無功,警察好野! ...

唔敢show委任証嘅全部都係懦夫!
chhnpng 發表於 14-8-2019 07:40 PM
唔敢show委任証嘅全部都係懦夫!

唔除口罩,濫用私刑的都係真英雄?
其實諗真 D 我覺得再互相指責都係無意義,根本講唔到道理,成件事變左質,
示威者當中有一班人只係盡情用暴力同下三爛手法去發洩,完全失去理智同人性,
支持佢地的人,反對警察的人都係選擇性失明,
警察唔做野唔通你去做?你會點做?唔制止佢地破壞行為再加以歡呼?
呢個世界真係要倒退到用暴力爭取自己想要的東西?

newnov 發表於 14-8-2019 09:14 PM
其實諗真 D 我覺得再互相指責都係無意義,根本講唔到道理,成件事變左 ...

做法不完美,但可接受,可以再改善。

只要有心,人人都可以係黑色衫既警察。
E,唔好意思,打錯左,無良心先岩。

到呢個時候,仲有人天真嬌到覺得應該和平爭取,唔使付出!你二百萬人出嚟行完,佢答:哦,會聽。X!咁你就算八百萬人日日出嚟行一次,佢都係:哦,聽到,多謝發表!……如果唔係使L升級咩?

仲有,兩邊從來處於不公平層面,示威者,企出馬路,已經「犯法」,少少事都推L到你入暴動;但警察做乜L嘢都冇後果,「名正言順」,示威者可以捉警察話控告佢咩?示威者可以插人入警隊做鬼咩?咁點L樣玩呀?

唔係對面玩到咁狗,使鬼杯弓蛇影?係,示威者都有錯,但起碼次次唔係一面倒,總有人嗌停;唔似警察次次盡情使用武力,唔L識停,自己攰就交波俾黑社會

我眼中示威者係即時事件觸發情緒,警察就係記仇、陰險,今次唔報就留下次,一出手就唔留手

其實呢兩個月睇新聞,咁都未識分黑白?
幾時先醒呀?

警察應該問問自己,為何去到各區,都被街坊噓

香港人雖然善忘,都好難放得低721,警察勾結黑社會既事
好感動,估唔到呢個廢 POST 仲有師兄關注,多謝各位同路及非同路人

香港係大家成長的地方,各階層,各年齡既朋友都係呢個香港既持份者,各司其職,各安其位

但現在問題是警權過大了

現在是否不應分藍黃,而係分清黑白呢
人有良知,如果嗰個俾槍近距離射盲眼既女仔係您地屋企人,如果係太古站入面俾差佬推落樓梯嗰個係您他仔女,如果係葵芳站食完飯番屋企無啦啦俾催淚彈焗到暈嗰個係您地朋友,係未先會覺得切膚之痛

藍營朋友愛國無問題,撐政府無問題,但唔好再為香港差人找籍口,佢地現時係警權過大,可能您地會覺得治亂世,一定要用重典,但係可以肯定話俾您地聽,今日咁樣蹤容警權暴力,警黑勾結,事件係會完結,但他日香港已經唔係您地懷念既,熟悉既,喜愛既6,7,80年代,燦爛輝煌既東方之珠,宜係到處充滿監視,充滿白色恐怖,滿街都是您地一直所不屑既大陸盲流,無哂自我特色的三流城市

大家都係想個香港好活,何不先放下藍黃之間的成見,而一齊對拒呢種極權軍警暴力呢

我愛我城

newnov 發表於 14-8-2019 09:14 PM
其實諗真 D 我覺得再互相指責都係無意義,根本講唔到道理,成件事變左 ...

"警察唔做野唔通你去做?"

呢句說話一睇就知, 你是外國朋友, 你似乎完全不知721元朗和811荃灣的事情
試下用少少時間去了解下, 未必經傳媒, 你可以問問真真正正的香港人
不講太多了, 我是土生土長香港人, 費事比人話勾結外國勢力
光復香港!
時代革命!
thx 發表於 14-8-2019 10:56 PM
到呢個時候,仲有人天真嬌到覺得應該和平爭取,唔使付出!你二百萬人出嚟行完,佢答:哦,會聽。X!咁你就 ...

班示威者一邊破壞一邊打人一邊嗌停呢種咁虛偽既行為都有大把人支持,
個個覺得無曬辦法一定要暴力爭取,問題係爭取咩野咁巴弊?
我之前唔覺得生活有咩問題,我而家就比暴動搞到覺得生活大受影響,生理心理都唔好過,
你話爭取民主自由,憑咩要將你既自由凌駕於我地之上?班人都未搞清楚咩係民主自由!
成日話大陸咩都唔好,二十幾年比外國同香港媒體洗曬腦,自己又無返大陸生活過,
大陸人過得不知幾好,係你班香港人唔知係自卑定無知,一味妖魔化大陸,
外國人一進行抹黑,成班好似狗漢奸咁中個頭埋去附和,民主國家社會問題全部選擇性失明當睇唔到,
今次民主大國煽動香港班後生去搞事,想逼中央出解放軍,等中國可以比國際孤立,
手法無恥,搵人地下一代做炮灰,但香港仲以為自己係為民主抗爭,好心唔好咁幼稚啦。
edmund 發表於 15-8-2019 01:49 AM
"警察唔做野唔通你去做?"

呢句說話一睇就知, 你是外國朋友, 你似乎完全不知721元朗和811荃灣的事情

又係無聊爭論,人地黑社會又好,普通民眾又好,點解要出黎打人?暴力因子邊度黎?
唔係你成日暴動塞住市區,阻住市民返工癱瘓交通,圍攻意見不同市民人車,人地會咁憤恨?
就算真係出黎打人又關警察咩事?無野好賴就矛頭直指警察,仲要去人地宿舍搞人地屋企人,
成日都話白色恐怖,佢地威脅市民警察既行為製造左幾多社會白色恐怖又唔講?
事實證明中共不懂如何管治香港。
香港人大部份是順民,政治冷感,受軟不受硬,本來極容易滿足和管理;
但中共廿多年來不斷破壞制度,違反承諾,赤化香港,而且手法粗暴惡劣,終於引起強烈反彈。
「送中」條例只是最後一根稻草。
newnov 發表於 15-8-2019 06:49 AM
班示威者一邊破壞一邊打人一邊嗌停呢種咁虛偽既行為都有大把人支持,
個個覺得無曬辦法一定要暴力爭取, ...

點解唔覆我真誠回答呢?拆唔到?

破壞左咩?你有無證據有咩鋪頭被破壞?

唔係個個都想暴力爭取,而係暴政對你行使暴力,唔通仲大開雙手企係度比人打?咁幪面超人都唔好打怪人喇,用愛去攬住對方感化佢

你之前生活無問題係你好彩,幾多人生活係水深火熱之中,出面幾錢租你知唔知,生活指數幾高你知唔知,幾多公屋比人拎左黎做AIRBNB你知唔知,上左岸係度吠,真係影響到你果陣你死左喇
自由就係你呢家仲可以上黎大大聲講人地凌駕你。
大陸人過得好,大陸幾大呀,唔好玩喇,你有無上過大陸生活架,我生活過一年,同事比人呃人地有背景過左澳洲生活,做生意唔比官同富二代數又比人搞,你邊度聽返黎好,除左雲南與世無爭,應該無人生活得快樂。
抹黑就係外國人,中國人咁和平生活咁美好,一定所有野都係比人抹黑,無毒奶粉存在、食物唔會用地溝油、假蛋係中國唔存在、中國無封過google facebook wtapp,無假貨,無我爸是李剛,64無發生過,李鵬係最偉大既領袖,華為係中國人最愛既手機,中國建築不可能存在豆腐渣、武漢起核電廠從來無人反對、新疆不存在集中營,文革無死過人。
支持既唔止係後生,包括我老闆同大老闆,自己眼界窄唔好搞時代分化。

用英雄黎做頭像講D咁既野,真係愧對你頭像
出街記得帶頭盔,呢家班後生識霸氣嚇到人自己跌落電梯架
https://www.facebook.com/manfai.lau/videos/10157353415759087/

He tries to escape many questions, obviously those he knows the problem but cannot admit/face them  發表於 15-8-2019 11:59 AM
純粹支持玩具分享, post主好野!

玩具可以有喜好不同意見, 但黑白道理絕對要分明!
newnov 發表於 15-8-2019 06:49 AM
個個覺得無曬辦法一定要暴力爭取, ...

睇黎呢個 post 都就快「壽終正寢」了,所以趁仲有得自由發表意見時,再聽小弟吠多次啦

小弟覺得現時討論「愛國] 與否,並不是最急切的問題了,香港確實已回歸到中國呢點係改變唔到既,既然已成定局,人民愛國與否最視乎中國是用怎樣的成式管理香港。

現時最大問題係中國用粗暴的方法去解決香港人現在所需要既「素求」- 高度自治

保留香港的核心價值

呢個係政治問題,但中國及港府就用軍警制度去解決

這種手法其實在國內屢見不鮮,例如强拆釘子戶,又例如本身是受害人,卻因公安/武警受惠於强權,所以反過來暴力對待受害人,這些事情一般都不屑於居於國內普羅百姓吧

現時這濫權的手法只是地點换了在香港,師兄就會覺得是香港人野蠻無理了嗎

所以請不要把現時重中之重的焦點錯放在香港人愛不愛國上,而是把焦點重新放在警權過大,警黑勾結,儘早停止這種白色恐佈,那香港才會有重見光明的一日

其實要香港市民「愛國」真的很簡單,只要信守番當初訂立「一國兩制」時所承諾的,不强加額外無形條款,不減去原有守則,讓香港自己走番原有應走的路,香港人自然會感到中國的誠意,自自然然就會愛香港,愛中國

法蘭克 發表於 15-8-2019 11:08 AM
點解唔覆我真誠回答呢?拆唔到?

破壞左咩?你有無證據有咩鋪頭被破壞?

一定要破壞鋪頭先叫破壞?生意受影響唔係破壞?想返工無得返唔係破壞?
生活指數高?呢度無人會餓死喎,你要個個買名牌金撈先叫生存到?
出面租貴點解仲有人租?有人做生意?你無能力做生意賺錢咪打份工唔得?一定要個個做富豪先叫生活到?
點解咁多中老年人唔想亂?因為佢地係自己付出過好多先有今日,
而家人生活辛勞有咩辦法?有邊度搵食唔辛苦?
你咩都一下子就話係個國家制度唔好?賴人地賴社會係好易,但到最後都唔會有咩幫助