Toysdaily 玩具日報

查看: 4909|回復: 22

[分享討論] [無懼烽火,和你飛]天火,圍城

[複製鏈接] |關注本帖

有一段時間無買可以變形嘅變形金剛,都差D唔記得當初點解放棄呢個系列……
Well,MP系列除外啦,但大部分嘅設計都會偏向簡單,幾年前更加以及多步就可以變形來做賣點……我承認我有小小變態,但我依然好懷念第一次玩ALTY系列嘅感動,第一次變完MP-5之後嘅興奮。 再加上官方凃裝多限制,設計上成日都差小小……我自然覺得無癮……

今次圍城天火……果然帶我回歸到放棄果個時間點……Well, 飛機形態OK,但一變人形就……唔通我想要腳掌關節,想要腰關節,想要變形好玩D,想要手臂可動範圍多D D,想要D武器精致D呢5大訴求真係o甘難?

我同你差唔多,以前係每個系列嘅文哥都會入,但又係唔知幾時開始就停咗...就係因為好多系列都傾兒童向,變形太過簡單,外形冇乜特色...就算之前隻LG超神仁箂已經係較高水準但都係差少少而一直冇入
都有諗過轉攻MP,但未夠勇氣咁做
你講起ALTY,呢個系列真係經典,當年初初出架掃把佬,車形完全同一般合金車冇分別,人形外形同可動性亦都唔錯,可惜出咗幾架就完咗

呢隻我玩得幾開心,
起碼外型真正夠 G1 、變形亦流暢,
雖然腰部不可屈,但可有限度左右轉動。
腳掌有隱藏關節,增加左右接地性;至於前後,就要用「腳趾」、「腳跟」去調整。

"…唔通我想要腳掌關節,想要腰關節,想要變形好玩D,想要手臂可動範圍多D D,想要D武器精致D呢5大訴求真係o甘難?"

其實很簡單。 付2~3倍的價格買第三方產品。
tyc 發表於 28-8-2019 02:44 PM
"…唔通我想要腳掌關節,想要腰關節,想要變形好玩D,想要手臂可動範圍多D D,想要D武器精致D呢5大訴求真係 ...

原諒我老土……3P產品除佐比較老牌子嘅3~4個之外……不了。
甚至Fans Toys 嘅Phoenix 可以話係壓死我嘅最後一條稻草。
laiken 發表於 28-8-2019 09:30 AM
我同你差唔多,以前係每個系列嘅文哥都會入,但又係唔知幾時開始就停咗...就係因為好多系列都傾兒童向,變 ...

如果你講掃把佬,果個係美版Alternators (簡稱Alt),日版叫 Binaltech,。車型比例大概係1:24左右。
而我之前講嘅Alty係Alternity系列,比例大概1:32. 前後出佐4款車,FairLady Z, GTR, Suzuki Swift同 光岡大蛇。  如果有機會可以考慮搜刮下?美國之前有過跳樓價……唔知香港了

當年D相……………………哎
xterry 發表於 28-8-2019 05:25 PM
如果你講掃把佬,果個係美版Alternators (簡稱Alt),日版叫 Binaltech,。車型比例大概係1:24左右。
而我 ...

你所講部GTR係紅色文哥嗰部?當年GTR(真車)勁heat而且真係好型,不過同其他放埋一齊文哥就冇咗份雄偉領袖感覺
laiken 發表於 28-8-2019 10:19 PM
你所講部GTR係紅色文哥嗰部?當年GTR(真車)勁heat而且真係好型,不過同其他放埋一齊文哥就冇咗份雄偉領袖 ...

係咯,不過都因爲係車型比例問題。 不過後來無限 repaint...尤其係之後再出拉力車款……
Alternity 真心麻麻,出過幾隻,人型都係一般,變形又唔好玩。
GTR 文當年係食頭文字條水,除o左車型,乏善足陳。隻大蛇星星叫直頭企唔穩。

比較之下,同樣都係「掛羊頭賣狗肉」,更早幾年之前o既  BT、ALT 系列,
好多隻都好好多。每隻保持有駕駛座、有內構、引擎變武器、甚至可以用軑盤控制前輪,好勁!

依家o既博派MP 系列......大部份都唔錯,比較 BT、ALT,
因為要還原角色,冇o左汽車機關,
算各有特色。

其實我覺得圍城系列唔錯,雖然偷膠問題依然嚴重
但隻文哥 音波 猩猩叫真係好正
Garycharm 發表於 29-8-2019 10:33 AM
Alternity 真心麻麻,出過幾隻,人型都係一般,變形又唔好玩。
GTR 文當年係食頭文字條水,除o左車型,乏善 ...

因爲入坑時間唔同,到最後alt系列我净係買佐機械狗同幻影……

見過呢隻 噴火最後都放番低

原因就係拍得住MP價格

變形設計未到MP級數
感覺太唔值得買了
純白騎士姬Saber 發表於 29-8-2019 06:50 PM
見過呢隻 噴火最後都放番低

原因就係拍得住MP價格

呢隻係貴。
不過玩變形金剛都要顧及儲角色,有時 fans 都冇辦法,呢隻係現有最還原 G1  o既天火,
甚至連比例都o岩埋(非合體、非基地系中,卡通入面佢算係巨人)。

何況我覺得,講好玩,「變形複雜程度」唔係惟一指標。
呢隻玩上手,變形算流暢,亦有少少驚喜。我鍾意。
Garycharm 發表於 30-8-2019 11:04 AM
呢隻係貴。
不過玩變形金剛都要顧及儲角色,有時 fans 都冇辦法,呢隻係現有最還原 G1  o既天火,
甚至連 ...

喜歡就好啦

其實Transformer Generations LEADER JETFIRE 我覺得唔差
如果鐘情  1s女武神模式
呢隻點都高過吧?

我就覺得整體好滿意了
唯一對偷膠有微言
未知道拍埋圍城版兩者比例差多少?

畢竟G1天火
我既首選會放在MP位置

Transformer Generations 果隻唔得啦,唔似 G1 ,外型亦唔靚,我情願當年 classic 果隻多D。

TG 頭頂約高 22 cm,TS 果隻頭頂約高 28cm。

至於價錢,老實,TS 公價8舊水真係太貴。