Toysdaily 玩具日報

查看: 6578|回復: 44

[分享討論] 黑衣。勇武。自由人

[複製鏈接] |關注本帖

又係我賓賓賓,又同大家分享一下玩具同心情

今次既主角係大家都熟到爛既 BLACK

相對平成拉打們,小弟更鍾意昭和拉打

踵然故事主題千篇一律 - 主角身體被惡黨改造,變了人不似人,鬼不似鬼,但只耍保持自我思想,自由意志,奮力對抗惡黨百般破壞及侵害,最後就算只剩半褸殘軀,勝利也必將到來

劇情係好老土,好理想化呀,但呢個唔係捧場觀眾最渴望見到的結局咩

最後以一句近黎聽番但好有感觸既歌詞作結:

願竭盡我能, 用正義抗衡,憑著滿身衝勁,誓要奔向夢想那綠茵, 自由人」

光復香港,時代革命

後記:

人地Black是保護世界,你就用嚟歌頌破壞香港設施的暴徒。你可見過Black掟磚?掟汽油彈?週圍塗鴉?週圍拆野破壞?週圍破壞交通設施?週圍打及恐嚇不合意見的人?
玩玩具玩到是非不分,仲要出post洗人腦,迫人認同你曱甴行為,的確立心不良
嘩!賓賓賓師兄呢個帖實在太應景,一定要回覆一下!

「幪面超人BLACK」是一套小弟非常喜歡的作品,然而我喜歡的並非電視,而是石之森老師的原作萬畫版。(石之森老師把漫畫稱為萬畫,並非別字)

和電視版不一樣的是,原作版中的影月跟BLACK是一個模樣,後段南光太郎被帶到未來,遇到了黑妖幫的魔王,他一直以為那個魔王是影月,直到最後一幕兩人決戰,南光太郎殺死了秋月信彥,這時候他才知道未來世界那個虐殺人類的魔王,原來是自己!

現實世界中,很多人抱著自以為公義的心,認為做的都是為了世人,自己就是絕對正義,但事實上,這種人往往是最大的魔王。

那麼謝謝賓賓賓師兄的分享!
ben ching又來料!哈哈,建議你去幫手做文宣
shiufon 發表於 3-9-2019 06:00 PM
嘩!賓賓賓師兄呢個帖實在太應景,一定要回覆一下!

「幪面超人BLACK」是一套小弟非常喜歡的作品,然而我 ...

你呢句

”現實世界中,很多人抱著自以為公義的心,認為做的都是為了世人,自己就是絕對正義,但事實上,這種人往往是最大的魔王。”

唔使問一定係講popo啦

乜原來仲可以有其他解釋嗎~  發表於 4-9-2019 12:47 AM
美心西餅 發表於 3-9-2019 06:06 PM
你呢句

”現實世界中,很多人抱著自以為公義的心,認為做的都是為了世人,自己就是絕對正義,但事實上, ...

其實真係兩邊都得!睇你點睇
唔講政治,小弟覺得論黑衣人造型做得最唯妙唯肖應該係3A的TOMORROW KING!

你唔好咁啦,呀sir係太子殺左個新移民,而家心情好down嫁,個仔就黑啫,新移民老豆老母9成深藍嫁,就快做到心理變態又強姦市民
光復香港!時代革命!
勇 發表於 3-9-2019 05:54 PM
人地Black是保護世界,你就用嚟歌頌破壞香港設施的暴徒。你可見過Black掟磚?掟汽油彈?週圍塗鴉?週圍拆野 ...

只係一小撮人行為過激,點能夠代表所有黑衣人呢?黑衣示威者往往冇9成都有8成時間係平和理性非暴力,個一小撮怎能代全部黑衣人呢?

就好似1,2個差佬濫權咁?難道又代表整個警隊嗎?oh sorry,因為佢地著緊制服,而且法例都有明文說明,佢地既暴力行事,的確代表緊政府⋯⋯

至於曱甴論,我另一篇文章都有解釋過,支持的話即係自己都認同自己係曱甴⋯⋯
上次CHING出個特搜警狗被騎刧,在下正感意興闌珊。感謝CHING又出靚相POST,仲要係在下一級棒熱愛BLACK。

在下都加兩張助吓興

BLACK的熱血主題曲,最愛這句:夢裡看到的是我的幻想(梦を见続ける事が俺のファンタジー)
香港人就是敢幻想才敢挑戰不可能,香港人加油!

(如果有心要挑CHING機,不如都先SHARE張BLACK O既靚相先啦!)
kamitodemo 發表於 3-9-2019 07:35 PM
你唔好咁啦,呀sir係太子殺左個新移民,而家心情好down嫁,個仔就黑啫,新移民老豆老母9成深藍嫁,就快做到心理 ...

突然話有人被殺係好嚴重嘅指控
冇證據唔好9up好喎

管理員真係要做嘢
點可能俾人亂咁9吹
正面支持自己的立場, 好過抹黑和對罵~

會增加仇恨、互相傷害的用字可免則免吧,

客觀正面地說明自己的見解, 就很足夠了,

社會上怨氣已太多, 放鬆下啦香港人。

(純粹多事, 無意冒犯任何一方)
support support
南光太郎仍是我最愛的幪面超人人間體